2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így néz ki egy számítógéppel festett Rembrandt-kép

2016. április 7. 18:34 MTI

Új képet festett egy számítógép Rembrandt munkáinak alapos tanulmányozása után, majd a szakemberek háromdimenziós nyomtatással életre is keltették a művet, hogy az textúrájában is olajfestményt idézzen.

A The Next Rembrandt elnevezésű projekt munkatársai először digitálisan kiválasztottak egyes pontokat Rembrandt festményein, majd az adatokat összegyűjtve a számítógépek felfedeztek bizonyos mintázatokat abban, ahogy a holland mester például a szemeket megformálta portréin.

A szakemberek ezután olyan algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek Rembrandt stílusát idézve tudnak új képeket készíteni. A számítógép azt a feladatot kapta, hogy egy arcszőrzetet viselő, fehér galléros fekete ruhába öltözött, kalapos, arccal jobbra forduló, 30-40 éves kaukázusi férfi portréját fesse meg - írta a BBC News. Utolsó lépésként a szakemberek megvizsgálták Rembrandt munkáinak felszínét, hogy az egyes helyeken mennyi festéket használt a művész, majd háromdimenziós nyomtatási technológiával megalkották a képet, amely így textúrájában is egy olajfestményt idézett.

"Az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy gépet, amely úgy dolgozik, mint Rembrandt" - mondta Emmanuel Flores, a projekt mögött álló technológiát kifejlesztő csapat vezetője, hozzátéve, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy mi tesz egy alkotást mesterművé. A kétéves projekt a Microsoft, az ING, a Delfti Műszaki Egyetem és két holland művészeti múzeum együttműködésével valósult meg. Az elkészült művet a nagyközönség nemsokára kiállításon is megnézheti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Így elemzett a számítógép

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár