2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öngyilkosság a kamerák előtt – élő adásban lőtte fejbe magát a pennsylvaniai szenátor

2016. április 6. 16:20

1987. január 22-én a pennsylvaniai Harrisburgben tartott sajtótájékoztatón összegyűlt újságírók és tévések médiatörténeti pillanatnak lehettek szemtanúi. Egy pennsylvaniai republikánus politikus ahelyett, hogy börtönbe vonult volna, úgy döntött főbe lövi magát – a kamerák előtt.  

Robert Budd Dwyer 1939. november 21-én született a missouri St. Charlesban. Az Allegheny College-ban szerzett tanári diplomát, és néhány évig társadalomismeretet tanított egy gimnáziumban, emellett pedig amerikaifoci-edzőként is tevékenykedett, a politika iránti vonzódása végül azonban teljesen más irányt szabott az életének. Dwyer politikia karrierje az 1960-as években indult be. A republikánusok színeiben 1965-től 1970-ig a pennsylvaniai képviselőház tagja volt, majd beválasztották az állam szenátusába. 

Dwyer sikerrel vette a szenátusi munka során elé tornyosuló akadályokat, majd úgy döntött, megpályázza az állam pénzügyminiszteri posztját. 1981-ban el is foglalhatta posztot, sikerszériája azonban hamarosan megszakadt. Egy ismeretlen ugyanis egy névtelen levelet küldött Dick Thornburgh pennsylvaniai kormányzónak, amelyben vesztegetés elfogadásával vádolta meg a minisztert. 

Az 1980-as évek elején a pennsylvaniai közalkalmazottak a szükségesnél jóval nagyobb összeget fizettek be társadalombiztosítási járulékként, ezért az állam a tartozás pontos összegének kiszámítása érdekében kiírt egy pályázatot. A korrupcióra az átlagosnál valamivel hajlamosabb politikusok ebben a helyzetben persze rögtön meglátják a lehetőséget. Nem volt ez másképpen Dwyerrel sem, aki a névtelen jegyzet szerint kenőpénzt fogadott el, amiért cserébe elintézte, hogy a kaliforniai Computer Technology Associates (CTA) nyerje a pályázatot. A cég elnöke a harrisburgi születésű John Torquato volt.

Dwyer tagadta tettét, az amerikai szövetségi ügyészség azonban azonnal vizsgálatot indított ellene az ügyben. A vád szerint nem kevesebb, mint 300 ezer dollárt fogadott el azért, hogy a CTA győzelmének irányába terelje a pályázatról döntő bizottságot. Az ügyészség Torquato, valamint ügyvédje és annak felesége ellen is vádat emelt. Ha Dwyer beismerte volna tettét, legfeljebb ötéves börtönbüntetést kaphatott volna, amellett persze, hogy nem maradhatott volna a posztján. Mivel azonban a politikus erre nem volt hajlandó, következhetett a tárgyalás, ahol Torquato és a Smith család (az ügyvéd és felesége) is bűnösnek vallották magukat, és mindannyian Dwyer ellen vallottak. 

Dwyert 1986. december 18-én tizenegy rendbeli összeesküvés, átutalási csalás és hamis tanúzás vádjában bűnösnek találták, ami azt jelentette, hogy akár 55 év börtönt is kaphatott – egy 300 ezer dolláros bírsággal egyetemben. Dwyer az ítélet 1987. január 23-ra tervezett kihirdetéséig posztján maradhatott. A politikus továbbra is makacsul ragaszkodott ártatlansága hangoztatásához, olyannyira, hogy még Reagan elnöktől is kegyelmet kért. Kísérlete azonban kudarcba fulladt, ezért úgy döntött, az ítélet kihirdetése előtti napra sajtótájékoztatót hív össze. A többség úgy gondolta, így kívánja bejelenteni lemondását.

A sajtótájékoztatón Dwyer több mint harminc percen át olvasta fel 21 oldalas közleményét, amelyben ismét csak ártatlanságát bizonygatta, és semmiféle jel nem utalt arra, hogy a posztjáról történő lemondásra készülődne. Amint beszéde egy pontján több, a hosszas fejtegetést megunó újságíró is távozni készült a sajtótájékoztatóról, Dwyer hirtelen leállt. „Ti, akik elrakjátok a kameráitokat, szerintem jobb lenne, ha figyelnétek, mert még nem, még nem fejeztük be” – fenyegetőzött a politikus. 

Miután felolvasta a beszédét, több levelet is átadott beosztottjainak, akiknek aztán többek között családtagjainak és barátainak kellett eljuttatniuk. Ezt követően felbontott egy .357 Magnum Smith & Wesson pisztolyt tartalmazó borítékot, mire sokaknak a lélegzete is elállt a teremben, míg mások rendőrért rohantak. Dwyer kijelentette: „Kérem, kérem, hagyják el a termet, ha ez maguknak jó”, majd előhúzta a fegyver, a szájába dugta, és meghúzta a ravaszt. A helyi tévé élőben közvetítette az eseményt. 

Egy héttel később 700-an voltak ott a 47 évesen öngyilkosságot elkövető férfi temetésén, néhány évvel később pedig napvilágra kerültek olyan információk, amelyek alátámasztják a politikus ártatlanságát. Torquato ügyvédje, William Smith például bevallotta, hogy büntetése enyhítése érdekében hazudott Dwyer ügyben való részvételéről. Reméljük, egyszer kiderül a teljes igazság.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dwyer a 60-as évekbenDwyer a miniszteri eskütételen családjávalA politikus Reagannel is egy képre került

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár