2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori római kaszárnyára bukkantak

2016. április 1. 12:38 MTI

Ókori római kaszárnyára bukkantak az alsó-ausztriai Carnuntum római kori településen területén. A falakkal körbevett 1,8 hektárnyi területen hat-hét épület található, ahol feltételezhetőleg 400-500-an fértek el. A katonai negyed Németóvár (Bad Deutsch Altenburg) település nyugati szélénél fekszik.

Osztrák régészek szenzációsnak nevezték a leletet, mert az egykori Római Birodalom területén egyedül itt sikerült meghatározni mind a helytartói palota, mind a testőrség szállásának helyét. Még Rómában is csak gyér utalások találhatók a császári testőrség lakhelyére, egyedül az algériai Lambaesisben utalhat hasonlóra egy építményszerűség. Ausztriában a talajradar és az elektromágneses vizsgálat által észlelt katonai negyed Németóvár (Bad Deutsch Altenburg) település nyugati szélénél fekszik, a légió gyakorlótere és a felső-pannóniai helytartó székhelye között. A falakkal körbevett 1,8 hektárnyi területen hat-hét épület található, ahol feltételezhetőleg 400-500-an fértek el.

A helytartó testőrségének szállásait várhatóan 2017-ben mutatják be a nagyközönségnek. Addig az adatok kiértékelése és a kaszárnyáról, valamit a római kori palotákról több dimenzióban elkészített modellezés zajlik. Carnuntum a közép-kelet-európai régió legnagyobb régészeti lelőhelye, feltárása évtizedek óta folyik. Bécstől negyven kilométerre keletre a Duna mellett, a szlovák és a magyar határ közelében található. A Ludwig Boltzmann Intézet Carnuntumban néhány éve indított feltárási munkálatai során eddig egy gladiátoriskola és katonai táborhely maradványaira bukkantak már.

A város kulturális tanácsosa szerint a mostani lelet bizonyíték arra, hogy Alsó-Ausztriának megéri erőforrásokat áldozni a további kutatásokra. Petra Bohuslav szerint a gladiátoriskola korábbi feltárása már nagyot lendített a hely idegenforgalmán, és a mostani bejelentéstől is hasonló eredményeket remél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár