2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ilyennek látta egy amerikai pszichológus 1943-ban Adolf Hitlert

2016. február 24. 08:39

Henry Murray amerikai pszichológus, a Harvard professzorának 1943-ben készített jelentése szerint Adolf Hitler skizofrén volt, és arra törekedett, hogy elégtételt vegyen gyermekkori sérelmeiből fakadó dühének elfojtásáért.  

Paranoia és apagyűlölet

1943-ban a CIA elődszervezete, az Office of Strategic Services Hitler személyiségének vizsgálatával bízta meg Murray-t, hogy segítségével megpróbálják előre megjósolni cselekedeteit. Murray 229 oldalas, Adolf Hitler személyiségének elemzése című jelentésében „teljes roncsnak” és paranoidnak nevezi a Führert, aki képtelen „normális emberi kapcsolatok létesítésére”. „Lehetetlen, hogy bármikor, bármiféle irgalmat vagy humánus bánásmódot reméljünk tőle” – írta a pszichológus.

Hitler elviselhetetlen kisebbségi komplexustól szenvedett, amely nagyrészt apró, törékeny gyermekkori testalkatára és gyakori betegeskedéseire volt visszavezethető. Amikor nem volt hajlandó iskolába menni, mert szégyellte, hogy szegényebb a társainál, édesanyja tolerálta fia hisztijét, és engedte, hogy otthon maradjon. „Soha nem végzett fizikai munkát, sohasem sportolt, és örökre alkalmatlannak nyilvánítottként az osztrák hadseregbe sem sorozták be” – írta Murray. Hitler bizonytalanságérzetét „a nyers erő, a fizikai erőszak, a kegyetlen dominancia és a katonai megszállás” tiszteletével igyekezett legyőzni. A Führert szexuális téren is egy „teljes értékű mazochistaként” jellemezték, aki megalázta és bántalmazta a partnereit.

Hitler gyerekként emellett Ödipusz-komplexusban is szenvedett, ami Murray jelentése szerint azután hatalmasodott el rajta, hogy egy alkalommal véletlenül látta a szüleit szexuális aktus közben. A kis Adolf a családja felett „zsarnoki keményéggel és igazságtalanul” hatalmat gyakorló apjával szemben végtelenül alázatosan és tisztelettudón viselkedett, de valójában ellenségként tekintett rá. A jelentés szerint Hitler irigy volt apja férfias erejére, és arról álmodott, hogy „anyja elveszett dicsőségének” visszaszerzése érdekében megalázhatja vetélytársát. Apja 1903-as halála után 16 éven át egyáltalán nem mutatott ambícióra és versenyszellemre utaló jeleket, mivel ekkor még nem fedezte fel magának az új ellenséget – áll a dokumentumban.

Hitler férfiasságára az is komoly csapást jelentett, hogy képtelen volt „a megszokott módon” szexuális kapcsolatot létesíteni partnereivel – osztották meg Murray-vel tapasztalataikat Hitler állítólagos szexuális partnerei. „Ez a gyengesége hatott ösztönzőként a felsőbbrendűség iránt érzett túlzott sóvárgására. Mivel egy nő előtt nem volt képes megmutatni férfierejét, kénytelen volt páratlan hatalmát a világ előtt demonstrálni” – írta a pszichológus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Adolf Hitler szülei

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár