2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi labdajátékpályát fedeztek fel Mexikóvárosban

2016. január 27. 18:10 MTI

Az egykori azték főváros, Tenochtitlán központi pelotajáték-mezejének maradványait fedezték fel régészek Mexikóvárosban. A modern Mexikóvárost Tenochtitlán maradványaira építették. A spanyolok 1521-ben meghódították a várost, és szinte teljesen lerombolták. 

Ehécatl, az azték szélisten templomától délre, a város központi részén találták a pályát - közölte a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH). A pelota nevű labdajáték a prekolumbiánus időkben a mai Mexikó és Közép-Amerika területén elterjedt népszerű játék volt, rituális jelentőséggel is bírt az azték birodalomban. A tudósok szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszották, melyet a váll vagy a csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók.

A játékpálya szélén, egy lépcső alatt egy áldozati helyre is rábukkantak a kutatók: gyerekek és fiatalok nyakcsontjait is megtalálták. "Elképzelhető, hogy áldozatként mutatták be őket az isteneknek. Az élet körforgását táplálhatták" - mondta María García Velasco régész. A modern Mexikóvárost Tenochtitlán maradványaira építették. A spanyolok 1521-ben meghódították a várost, szinte teljesen lerombolták és ugyanazon a helyen emelték az akkori alkirályság, Új-Spanyolország fővárosát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár