2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első világháborús német tengeralattjárót találtak Anglia partjainál

2016. január 22. 08:33

Első világháború alatt elsüllyedt német tengeralattjárót találtak a kelet-angliai partok közelében. A jó állapotban lévő roncsot brit energiacégek munkatársai fedezték fel, miközben a kelet-angliai partok mentén átvizsgálták a tengerfenéket.

A 58 méter hosszú tengeralattjáró, 31 fős legénységgel a fedélzetén 1915-ben tűnt el. Az U-boot a végzetes napon, 1915. január 3-án a németországi Wilhelmshavenből indulva éppen egy rutinbevetésen vett részt, amikor – mintegy 90 km-re a norfolki Caistertől – feltehetően egy aknára futott rá.

A roncsra a ScottishPower Renewables és a Vattenfal nevű energiacégek felderítőcsapatai találtak rá. A vállalatok éppen egy kelet-angliai szélerőműpark, az East Anglia ONE felépítését tervezik. A búvárok – akik már egy Nagy-Londonnál négyszer nagyobb területet átfésültek – két éve vizsgálják az Északi-tenger déli részein a tengerfenéket.

A búvárok kezdetben azt gondolták, hogy egy 1940 júniusában elsüllyedt holland katonai tengeralattjárót találtak, ám később rájöttek, hogy egy német U-31-esről van szó. A szélerőműpark megépítői ígéretet tettek arra, hogy a turbinák telepítésénél oda fognak figyelni arra, hogy ne bolygassák a roncsot, amely így aztán már örökre a kelet-angliai partok közelében fog maradni. Charlie Jordan, az East Anglia ONE projektigazgatója elmondta, hogy „a felderítőcsapat számított arra, hogy bele fog futni roncsokba, de egy ilyen horderejű felfedezés őket is meglepetésként érte, és nagy izgalmat okozott körükben.”

„A tengeralattjáró teljes története lenyűgöző, és örvendetes tudni, hogy a felfedezés egy történet lezárását jelenti az eltűnt tengerészek hozzátartozói és leszármazottai számára, akik már régóta tudni szerették volna, hogy mi történt szeretteikkel” – tette hozzá Jordan. A tengeralattjáró felfedezése Mark Dunkley, a Historic England nevű szervezet víz alatti régésze szerint is komoly eredmény. Mint kifejtette, a hajót figyelemre méltóan jó állapotban találták meg: a parancsnoki tornya egyben maradt, és az orrt is csak félig temette be az iszap. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A tengeralattjáró manapság már tengeri lények otthonaKetten a legénység tagjai közülDigitális felvétel a roncsokról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár