2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizarr őskori temetkezésekre bukkantak Jordániában

2016. január 21. 14:47

Dán kutatók különös sírokra bukkantak Dél-Jordániában. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a halottakat egészen addig nem temették el, amíg már csak egy csontváz maradt belőlük. A maradványokat ezután darabokra szedték szét, majd a hasonló csontokat egymás mellé temették.

„Talán egy kicsit úgy hangzik, mintha egy hentelős filmből vett részletről lenne szó” – mondta Moritz Kinzel, a Koppenhágai Egyetem kultúraközi és regionális tanulmányok részlegének kutatója. Eddig több mint 70 ember maradványait találták meg. A régészek nemrég fedeztek fel három sírt, amelyekben legalább 10 gyermek és két felnőtt fekszik. A dán kutatók még korántsem fejezték be a feltárást a Shkārat Msaied névre hallgató lelőhelyen. 

„Érdekesség, hogy a csecsemőktől egészen a kamaszokig szokatlanul sok gyerek maradványait találtuk meg. Úgy tűnik, hogy előszeretettel temették a gyermekeket házon belülre” – magyarázta a kutató. Az emberi maradványok mellé állati (többek között róka-, madár-, kecske- és bárány-) csontokat is temettek. „Nem tudjuk, hogy a síroknak van-e bármi közük a valláshoz, úgy tűnik azonban, hogy egyfajta rituális magatartás mindenképpen összeköthető a temetéssel” – fejtette ki Kinzel.

A csontokat szétválasztották, és a házakban található tárolóeszközökben helyezték el. Megfigyelhető, hogy a koponyákat a koporsók egyik végében, míg a láb- és karcsontokat a másik végében helyezték el – hívta fel rá a figyelmet Marie Louise Jørkov, a Koppenhágai Egyetem kutatója. Jørkov kifejtette, hogy a régi csontvázakkal ásatás közben nagyon óvatosan kell bánni, mivel rendkívül törékenyek. A csontok közül néhányat további vizsgálatok elvégzése végett Koppenhágába szállítottak.

„Borzasztóan izgalmas, hogy ennek a részesei lehetünk. Valószínűleg a világ első földműveseinek közül foglalkozhatunk néhánnyal, akiknek a csontjaik információval szolgálhatnak számunkra az életvitelükkel, valamint krónikus betegségeikkel kapcsolatban” – magyarázta a kutató. A csontok tulajdonosai éppen egy történelmi változás kellős közepén éltek, amikor a vadászó-gyűjtögető életmódról egyre többen tértek át a földművelésre. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár