2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tényleg két világháború volt?

2015. december 10. 09:56

A franciákkal együtt harcoló brit expedíciós erőket a dunkerque-i tengerparton szinte teljesen bekerítették. Az új brit miniszterelnök, Winston Churchill tudta, hogy a katonáknak életben kell maradniuk, hogy később is harcolni tudjanak. 

A 200 ezer fős brit expedíciós haderőnek és a 100 ezer francia katonának a parton kellett hagyniuk a csomagjukat. Legalábbis Churchill így fogalmazott. A tankok, az ágyúk, a géppuskák és puskák mind ott maradtak. „A franciaországi csata még nem jelenti ennek a háborúnak a végét. Én, a jelenleg Londonban tartózkodó de Gaulle tábornok minden brit területen lévő, vagy később ideérkező francia katonát felszólítok arra, hogy vegye fel velem a kapcsolatot. Bármi történjék is, a francia ellenállás lángja nem aludhat ki és nem is fog kialudni. Éljen Franciaország!” Charles de Gaulle a rádió adásai segítségével hozta létre a szabad francia erőket, hogy folytassák a németek elleni harcot. Londonban Churchill azonnal elismerte őt a szabad franciák vezetőjeként, és erőit is felfegyverezte. Ezalatt Franciaországban a kollaboráns francia kormány a távollétében rögtönítélő bírósági eljárással halálra ítélte.

„Nem lankadunk, és nem vallunk kudarcot. Elmegyünk a végsőkig!” - ezek már Churchill szavai. A német légierő azonban lecsapott Londonra.  A város több mint 60%-a semmisült meg. 40 ezer brit civil halt meg, 2 millió otthon dőlt romba. Churchill ekkor még csak 4 hónapja volt miniszterelnök. Minden éjjel kiment az emberek közé, nappal pedig azon igyekezett, hogy mielőbb létrehozzon egy kicsi és gyors vadászgépekből álló légiflottát. A világ valaha volt legnagyobb légi csatája zajlott London felett. 3000 német gépet lőttek le, viszont 600-nál kevesebb brit repülő veszett oda. És ekkor még nem segített az Egyesült Államok, ezt Churchill egyedüli érdeme volt.

A Spektrum csatorna pénteken 22 órakor induló legújabb, hatrészes sorozatában a folyamatosság szemszögéből vizsgálja azt a három évtizedet , amely felöleli a két világháborút. Adolf Hitler, Benito Mussolini, George S. Patton, Charles de Gaulle, Douglas MacArthur – mind harcoltak az első világháborúban, mielőtt hadvezéri szerepbe kerültek a másodikban. A sorozatban a  történészek mellett megszólal  többek között Bernard de Gaulle, Charles de Gaulle unokaöccse, valamint az egykori brit miniszterelnök, Sir John Major is. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár