2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fészekrakásra használták a madarak a történelmi dokumentumokat

2015. november 23. 18:55

19-20. századi dokumentumokból készített madárfészkekre bukkantak a Moszkvától mintegy 65 kilométerre, nyugatra fekvő kisváros, Zvenyigorod katedrálisának padlásán. Az iratokra a 15. századi épület 2009 óta zajló felújításának köszönhetően találtak rá. 

„A sarlósfecskék és csókák már évszázadok óta raknak fészkeket a katedrális teteje alatt” – fejtette ki közleményében Dimitrij Szedov, a Zvenyigodori Történeti és Építészeti Múzeum kutatási igazgatója. Szedov becslése szerint a legrégebbi dokumentumok az 1830-as években keletkeztek, ekkor cserélték ki ugyanis utoljára az épület tetőzetét. Bár a legtöbb papírlapban kárt tette a madarak csőre, a szakadt dokumentumok többsége ennek ellenére olvasható.

A gyűjteményben többek kötött levelek, bankjegyek, könyvek, szállítási szerződések, diákok diplomái, születési anyakönyvi kivonatok, cigarettásdobozok, cukorkapapírok, buszjegyek és még egyházi iratok is szerepelnek. Az egyik jegyzettöredéken ez olvasható: „Jó napot, Vera! Üdvözletemet küldöm.” A régészek többek között egy ezerrubeles bankjegyet is találtak, amely akkoriban rendkívül magas összegnek számított, így a pénz egykori tulajdonosa vélhetően nagyon le lehetett törve, amikor rájött, hogy eltűnt a bankjegy. Különösen értékes az 1933-as, a szovjetunióbeli egyik legnagyobb éhínség idejéből kenyérjegytöredék, valamint egy 1941-es élelmiszerjegy. 

A madárfészek-alapanyagok között több, elegáns betűkkel, arisztokrata kéz által írt levél is megtalálható, amelyekben gyakran feltűnik az 1822 és 1856 között orosz külügyminiszterként tevékenykedő Karl Nesselrode neve. Egy másik fragmentum egy 1917-es naptár december 6-i (II. Miklós cár névnapja) lapja. A szerző a hátlapon Jakov Polonszkij költő versét idézi, amely arról szól, hogy hogyan lehet vigaszt nyerni reményvesztett, boldogtalan időkben. A rövid jegyzet egyfajta figyelmeztetésként is értelmezhető, főként, ha figyelembe vesszük, hogy a cári családot néhány hónappal később kivégezték.   

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A naptárbejegyzésKenyérjegyÉlelmiszerjegy1933-bólÉlelmiszerjegy1941-bőlCigaretta csomagolópapír Cukorkacsomagoló

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár