2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bevándorlók, akik a századfordulón ellepték az Újvilágot

2015. november 16. 13:21

Az új hazát keresők többsége a századfordulón jellemzően New Yorkban, pontosabban az 1892. január elsején megnyíló Ellis Islanden lépett először amerikai földre, ahogyan a XIX–XX. század fordulóján Amerikába érkező mintegy másfél millió magyarországi kivándorló is. Az, egy botránysorozat után megnyíló állomás első napján mintegy hétszáz bevándorló érkezett (az első, aki sikerrel vette az akadályt, az Írországból érkező, 17 éves Annie Moore volt), azonban egy átlagos napon akár 5 ezer fő is átvizsgálás alá kerülhetett.

A bevándorlók jelentős része sikerrel vette a sokszor enyhe fájdalommal is járó orvosi vizsgálatokat, és miután megfelelt az összes törvényi előírásnak, beléphetett az Újvilág kapuján. Mintegy 20 százalékuk azonban nem mehetett azonnal családtagjaik után. Néhányuk megfigyelésre a sziget kórházába került, sokakat pedig azért tartottak vissza, mert nem volt annyi pénz náluk, amelyet a szabályok előírtak, így meg kellett várniuk, amíg otthonról utalnak nekik. Ezt az időszakot használta ki Augustus Sherman amatőr fotográfus, aki ügyintézőként dolgozott az Ellis Islanden: a népképviseletbe öltözött bevándorlók tömegeiről készített fotókat 1892 és 1925 között. A norvég, erdélyi és karib-tengeri asszonyoktól kezdve az oroszországi kozákon át a lappföldi gyermekekig számos náció várakozásra ítélt tagjai álltak a lencséje elé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Norvég asszonyFelvidékről érkező szlovákokEgy Dániából érkező bevándorlóAlbán katonaItáliai asszonyAlgériai férfiRomán dudásItáliai asszonyOroszországi kozákokHárom hölgy Guadeloupéből (Karib-térség)Egy kozák az orosz sztyeppérőlEgy német potyautasErdélyi asszonyokLappföldi gyermekekValószínűleg ugyanazok a lappföldi gyermekekRutén asszonyBajor férfiHolland gyermekekEgy guadeloupeai asszonyHárom holland nőEgy hindu fiúEgy felvidéki magyar asszony gyermekévelRomán pásztorGörög katonaLappföldi asszony

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár