2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékhellyé alakították a második világháborús náci bunkert

2015. november 9. 17:52 MTI

Emlékhellyé alakították a Valentin tengeralattjáró-fedezéket Brémában. A második világháború idején több ezernyi kényszermunkás közreműködésével megépült bunkert vasárnap nyitották meg a látogatók előtt. A belépés ingyenes.

A munka során elhunyt és szenvedett áldozatok előtt tiszteleg az emlékhely. "A bunker most olyan hellyé válik, ahol a munkások szenvedése kerül a középpontba, olyan hellyé, amely visszaadja a hangjukat és megőrzi történetüket" - fogalmazott Carsten Sieling, Bréma polgármestere. A nácik a Bréma északi részén lévő bunkerben új típusú tengeralattjárókat akartak építeni, hogy segítségükkel megfordítsák a háború menetét. Mintegy 12 ezer kényszermunkás, koncentrációs táborok foglyai és hadifoglyok robotoltak egész nap az építkezésen. 1945-ben azonban a britek szétbombázták a bunker nagy részét, a nácik ezért feladták az építményt.

Bár a hajógyári bunker túlélte az évtizedeket, az építők szenvedése idővel feledésbe merült. "A második világháborúnak ezt a hatalmas és lerombolhatatlan maradványát arra akarjuk használni, hogy ne hagyjuk elfelejteni történelmünknek ezt a kényelmetlen részét" - mondta Sieling. A szövetségi állam és a tartomány négymillió euróval támogatta az emlékhely kialakítását. A látogatók keddtől tehetnek körutat az épületben, ahol egy kiállítás mutatja be a bunker építését és az embertelen körülményeket. A belépés ingyenes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár