2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A balti államok felmérik a szovjet megszállás okozta károkat

2015. november 6. 10:50 MTI

Közös nyilatkozatot írt alá "a szovjet megszállás" okozta károk felmérésének szükségességéről Dzintars Rasnacs lett és Urmas Reinsalu észt igazságügy-miniszter csütörtökön Rigában. 

A dokumentumot rövidesen elküldik Vilniusba is, ahol Juozas Bernatonis litván igazságügy-miniszter is ellátja kézjegyével. "Eljött az ideje, hogy tudományos módszerekkel kiszámítsuk a totalitárius kommunista megszállás okozta veszteségeket. Ezzel a nyilatkozattal hangsúlyozzuk annak szükségességét, hogy a három ország nemzeti szakértői és politikusai fokozzák az erre irányuló közös erőfeszítéseiket" - olvasható a dokumentumban.

A nyilatkozatot a lett fővárosban csütörtökön a szovjet megszállás okozta károkról tartott konferencia szünetében írták alá. A lett igazságügyi miniszter a konferencián felszólalva kijelentette: a balti országok "sosem fogják tudni kompenzálni a totalitárius rezsimek okozta kárt". Hozzátette azonban, hogy erkölcsi szempontból szükséges kárpótlást követelni.

A lett kormány által korábban felállított bizottság 300 milliárd euróra becsülte a Lettországnak a szovjet megszállás által okozott károkat. Nemzetközi jogi szakértők - a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint - azonban többször is megjegyezték, hogy a "megszállás" okozta károkért fizetendő kárpótlásnak nincs jogalapja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár