2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchillen gúnyolódtak a gyógyszergyáros portréjába lyukat égető német tisztek

2015. október 26. 17:56

Német tisztviselők szándékosan csúfították el Sir Jesse Boot, a Boots gyógyszergyár vezetőjének portréját – derült ki a londoni Nemzeti Arcképtár kutatásaiból. A Wehrmacht tisztjei egy lyukat égettek Boot szájába, majd egy szivart dugtak a lyukba, pusztán azért, hogy így gúnyolják ki a brit miniszterelnököt, Winston Churchill szivarozási szokásait. 

Sir Jesse Boot, Trent első bárója John Boot, a Boots gyógyszergyár alapítójának fia volt. A vállalat Jesse Boot vezetésével komoly gyógyszeripari fejlesztéseket hajtott végre, és az Egyesült Királyság első számú gyógyszercégévé fejlődött. A Bootot ábrázoló festményt 1909-ben a vállalat hálás dolgozói rendelték meg, és fizették ki. A portré, amely Bootot egy asztalánál ülő, szigorú tekintetű idős emberként ábrázolja, az üzletember jerseyi (sziget a francia és az angol szárazföld között) házának falára akasztották fel, és ott is maradt még Boot 1931-ben bekövetkező halála után is.

Miután a németek a második világháború alatt elfoglalták a szigetet, úgy gondolták, a portré kiváló lehetőséget biztosít egy kis mókázása, ezért Boot szájánál egy lyukat égettek a vászonba, majd egy szivarral tömték be a lyukat, hogy így gúnyolódjanak Churchill szivarozási szokásain.

A második világháború után a házat a család visszakapta, a festmény pedig az 1950-es években Boots vállalat központjába, Notthinghambe került. A portrén lévő sérülést csak ekkor fedezték fel. Az immáron teljesen helyreállított képet a cég kölcsönadta a Nemzeti Arcképtárnak. A kép történetéről tudósító dokumentumokat egy késő viktoriánus kori gyógyszerészettörténeti projekt keretében hozták nyilvánosságra. Az iratok a gyógyszergyár levéltárából kerültek napvilágra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sir Jesse Boot

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár