2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első kínai-japán háborúban elsüllyedt csatahajó roncsait azonosították

2015. szeptember 29. 15:40 MTI

A 121 évvel ezelőtti első kínai-japán háborúban a Sárga-tengeren elsüllyesztett hadihajóként azonosítottak egy tavaly az északkelet-kínai Tantung város kikötőjénél, a parttól nagyjából 18,5 kilométerre felfedezett roncsot. 

Csou Csujsuj, a víz alatti kulturális örökségekkel foglalkozó hivatal illetékese szerint az elmúlt két hónapban felszínre hozott több mint száz lelet alapján a szakemberek megerősítették, hogy a néhai Pejjang flotta négy hajójának egyikét, a Csejüan nevű cirkálót rejti a hullámsír. A szakember szerint a hajó nevének karaktereit fedezték fel egy porcelán tányéron. Csou szerint a Csejüant és testvérhajóját, a Csingjüant egy brit vállalat tervezte és gyártotta, speciális terítékkel is felszerelte őket. A Csingjüanról származó tányérok egyikén ugyanolyan betűtípussal készített feliratot találtak, mint amilyet a másik cirkáló egy porcelánján.

Az ötven méter hosszú, sértetlen hajótestet a parttól nagyjából 18,5 kilométerre fedezték fel tavaly, amikor az északkelet-kínai Tantung város kikötőjének építkezéséhez végeztek feltáró munkálatokat. Az akkor Tantung 1-nek elnevezett lelet belseje súlyosan roncsolódott. A Csing-dinasztia császári flottájához tartozó 1600 tonnás csatahajó társaival együtt tengeri ütközetben süllyedt el a Sárga-tengeren 1894. szeptember 17-én. A kínai történészek szerint az elveszített hajók a korabeli Kína legmodernebbjei voltak. Nagyobbak voltak és jobban fel voltak fegyverezve, mint a japánok, de lassabban haladtak náluk, és nem volt elegendő lövedékük. A történelmi dokumentumok szerint a Csejüan kapitánya, Teng Si-csang nem volt hajlandó elhagyni súlyosan sérült, lángba borult, süllyedő hajóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár