2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idegenek lemészárlásáról mesél az ősi tömegsír

2015. szeptember 29. 16:35

Amerikai kutatók egy ősi tömegsírt tártak fel egy San Franciscótól nem messze található bevásárlóközpont építési területén. A helyszínen többek között hét olyan férfi maradványaira is rábukkantak, akik mintegy 1150 évvel ezelőtt feltehetően tömeggyilkosság áldozatai lettek.

A kutatók az áldozatokon – akik közül a legfiatalabb férfi 18, míg a legidősebb 40 éves volt – fizikai erőszak (fejsérülések, törött végtagok) nyomait fedezték fel, és kő- és obszidiánfegyverek darabjait is megtalálták a helyszínen. A sírt még 2012-ben, az Oaklandtől keletre fekvő Amador-völgyben található Pleasonton bevásárlóközpontjának építése közben fedezték fel. A régészek ezután kezdték meg a leletmentő feltárást, amelynek során összesen több mint 200 temetkezési helyet találtak. Hamarosan kiderült, hogy a 85. számú sírhely mögött egy hátborzongató történet húzódik meg.

„Hét ereje teljében lévő férfi egymáson eltemetve – úgy tűnik, mintha sietősen temették volna el őket” – magyarázta Dr. Jelmer Eerkens, a Kaliforniai Egyetem fizikai antropológusa, aki a maradványokat megvizsgálta. A kutatónak volt egy olyan sejtése, miszerint a férfiak gyilkosság áldozatai lettek, és nem a feltárási terület környékéről származtak, ezért csapatával együtt vizsgálatoknak vetette alá a maradványokat. Az egyik férfit bal szeme felett egy erőteljes ütés érte, amelynek következtében koponyájának egy része felrepedt. Egy másik férfi a jobb szeme fölé kapott egy ütést, a medencéjénél pedig obszidiándarabokat találtak, és volt egy áldozat, akinek a bordái között bukkantak rá egy kovakő pengére.

A maradványok i. sz. 850-re datálhatók. Eerkens és csapata azonban azt is szerette volna tudni, hogy a férfiak honnan származtak, mivel Kalifornia történelmének egyik kulcsfontosságú periódusában éltek. Ekkoriban ezen a területen volt a legnagyobb a népsűrűség a régióban, ezért sokan kerestek új otthont maguknak. Amikor egy település elérte befogadóképessége határait, tömegek hagyták el az adott falvat, hogy új területen telepedjenek le. Az áttelepülés pedig könnyedén konfliktust eredményezhetett más, már ott élő csoportokkal. Elképzelhető, hogy a 85-ös sírban talált férfiak megtámadták a falu lakóit, és lehetséges, hogy falvak közötti háborúskodás áldozatai lettek – tette hozzá a kutató.

A tudósok az áldozatok fogait és csontjait is megvizsgálták, hogy a bennük található kémiai anyagok – főként szén és nitrogén – mennyiségének megállapítása révén kiderítsék, hogy a férfiak hogyan táplálkoztak, és ebből kiindulva információt szerezzenek arról, hogy milyen környezetben éltek. A fogak strocium- és oxigénizotóp-tartalmának vizsgálata segítségével – az egyes földrajzi területeken található patakok, folyók vagy tavak vizében mért állandó stroncium- és oxigénizotóp-értékékkel történő összehasonlítására alapozva – emellett kideríthették, hogy az áldozatok hol születtek és nőttek fel. A vizsgálatok során minden férfi esetében hasonló értékeket mértek, vagyis feltehetően ugyanarról a helyről származtak, de az is kiderült, hogy – figyelembe véve a többi sírban felfedezett csontokban mért kémiai anyagmennyiség eltérő értékeit – nem helyiek voltak.

Az izotópos vizsgálatok alapján azonban nemcsak az állapítható meg, hogy az áldozatok nem az Amador-völgy területéről származtak, hanem az is, hogy táplálkozási szokásaik is teljesen eltértek a helyiekétől. Feltehetően nem a tengerparti sávban, hanem egy onnan északkeletre fekvő területen éltek. Valószínűleg egy folyó vidékéről származtak, a vizsgálatok eredményei legalábbis édesvízi halak fogyasztására utalnak. A kutatók szerint eredetileg a San Joaquin-völgy lehetett az otthonuk. A fogakból és a csontokból vett minták mitokondriális DNS-vizsgálatai alapján emellett kiderült, hogy a legtöbben nem voltak egymás rokonai: az áldozatok legalább négy családból kerültek ki.

Eerkens szerint a vizsgálatok megmutatták, hogy a háborúban (vagy rajtaütésben) olyan férfiak vettek részt, akik ugyanabban a faluból, de legalábbis egymáshoz közel fekvő településekről származtak, vagy más szavakkal: a háború egy, a családnál felsőbb szinten szerveződött meg. A kutató azonban hozzátette, hogy a hét áldozaton végzett vizsgálatokból még nem vonhatunk le általánosan érvényes, messzemenő következtetéseket.

A tudósok folytatni fogják a vizsgálatokat, így van rá esély, hogy a közeljövőben egyre többet fogunk megtudni a kaliforniai vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek életéről. „Az adatok azt mutatják, hogy Kaliforniában a korszakban gyakori volt az erőszak a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek között. Egy antropológus számára azonban ez nem meglepő: minden emberi társadalom megtapasztalja a konfliktusokat és az erőszakot. Az antropológus körökön kívül azonban az emberek olykor a vadászó-gyűjtögető közösségek idilli, erőszakmentes életének képét rajzolják fel ” – vonta le a végkövetkeztetést a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kovakő penge

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár