2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pásztortáncok és körhintás betyár - így ünneplik Szent Mihály napját

2015. szeptember 23. 10:25 MTI

Kiállítások, népművészeti kirakodóvásár és pásztorkutya-bemutató is színesíti a szombaton kezdődő kétnapos veszprémi Szent Mihály napi búcsút - tájékoztatta szerdán az MTI-t a város polgármesteri hivatalának kulturális csoportvezetője. 

Perlaki Claudia elmondta, hogy a hagyományőrzésen túl a program célja az, hogy megmutassa a mai Veszprém értékeit és érdekességeit a látogatóknak. A programsorozatot 2009 óta rendezik meg. A múlt ápolásának szép példája az idén nyolcvanesztendős Bakonyi Ház, az ország egyik legrégebbi tájháza, melynek megjelenése, berendezése elődeink mindennapjait őrzi. Szombaton délután tárlatvezetést tart a ház múltjáról és jelenéről Gy. Lovassy Klára, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója - fejtette ki a kulturális csoportvezető.

Hozzátette: a Bódi Magdi, ahogy én látom című kiállítás a rendezvény mindkét napján ingyenesen látogatható a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központban, délután kétóránként tárlatvezetéssel egybekötve. Tihanytól Siracusáig - 100 éve született Pleidell János festőművész címmel nyílik emlékkiállítás szombaton délután a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban. A Szent Mihály naphoz kötődő hagyományok elevenednek meg vasárnap a város barokk negyedében, ahol pásztortáncokat tanít Vastag Richárd, a népművészet ifjú mestere és táncosai, ezen kívül tanúi lehetnek az érdeklődők a pásztorok bejövetelének és megáldásának, valamint a pásztorkutya-bemutató és a birkaterelés is az ősi hagyományokat eleveníti fel.

Az ünnepi szentmisét a Szent Mihály Bazilikában Nagy Károly apát, kanonok celebrálja. A Kabóca Bábszínház jóvoltából a gyerekek találkozhatnak Zöld Marcival, a körhintás betyárral és gólyalábas barátaival - sorolta a programokat a kulturális csoportvezető. Hozzátette: mindkét nap népművészeti kirakodóvásár várja a látogatókat a veszprémi várhoz vezető útvonalon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár