2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták a polgárháború legendás tengeralattjárónak roncsait

2015. szeptember 18. 15:58 MTI

Százötven évvel az elsüllyedése után a nagyközönség elé tárták az amerikai polgárháború legendás tengeralattjárójának megtisztított roncsait: a tragikus sorsú H.L. Hunley volt a történelem első búvárnaszádja, amelynek sikerült elsüllyesztenie egy ellenséges hadihajót.

A konföderációs tengeralattjáró törzséről apró vésők és egyéb kéziszerszámok segítségével távolították el a szakemberek a rárakódott homokot, üledéket és rozsdát. Az egy éven át tartó aprólékos munka eredményeként a búvárhajó külső része ma már szinte teljesen úgy néz ki, mint 1864-ben, amikor a Hunley rúdtorpedójával pusztító csapást mért a dél-karolinai partoknál blokádszolgálatot teljesítő USS Housatonic uniós hadihajóra.

A kutatók szerint ugyanakkor a hajótörzs megtisztításával sajnos nem kerültek közelebb annak megoldásához, hogy maga a tengeralattjáró és nyolcfős legénysége miért veszett oda a küldetés sikeres teljesítése után. A konzerválási munkálatokkor horpadásokat fedeztek fel a hajótest mindkét oldalán. A szakemberek szerint azonban nem egyértelmű, hogy ezek mikor keletkeztek. A Hunleyt kétszer eresztették vízbe az 1864-es küldetés előtt, de a Housatonic elleni ütközetben vagy az óceánfenéken töltött évtizedek alatt is megsérülhetett.

A tisztítómunkálatokkor a szakemberek arra utaló jeleket találtak, hogy a rúdtorpedót alátámasztó tartórúd megsérült a támadás során. A projektben részt vevő Michael Scafuri szerint úgy tűnik, hogy a tartórúd nagy erővel visszalökődött a tengeralattjáróba. A konzerválási munkálatok következő állomásaként a hajótest 1,2 méter átmérőjű belsejét szabadítják meg az üledéktől, ami újabb egy évet vesz igénybe.

Scafuri szerint az 1995-ben megtalált és 15 évvel ezelőtt egy North Charleston-i laboratóriumba szállított tengeralattjáró belsejének megtisztítása fontos információkkal fog szolgálni a búvárhajó működéséről és talán elsüllyedésének körülményeiről is.

A megtisztított Hunley:

A megtisztítás előtti állapot:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár