2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Utolsó sikoly – a roma holokausztra emlékeznek New Yorkban

2015. szeptember 11. 11:15 MTI

Utolsó sikoly címmel nyílik kiállítás pénteken a roma holokausztról a New York-i magyar állandó ENSZ-képviseleten, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnökségének jegyében.

A tárlat megnyitóján Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, Cristina Gallach, az ENSZ főtitkárának helyettese és Teleki László szocialista képviselő, volt romaügyi államtitkár mond majd beszédet. Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy világszervezet fórumain naponta felvetődik a veszélyben lévő etnikai, vallási kisebbségeknek a tisztogatásoktól, a gyilkosságoktól, a terrorizmustól való megvédésének kérdése. A misszióvezető elmondta, hogy január 22-én, amikor a magyar IHRA-elnökség programját  ismertette a Közgyűlésnek az antiszemitizmus elleni harcnak szentelt napján, Magyarország nevében ígéretet tett arra, hogy vállalások között napirendre kerül a roma nép kevéssé ismert holokausztjáról, a pharrajimosról való megemlékezés.

"Észrevettem, volt olyan igény a beszélgetések során a különböző képviseletek vezetői részéről, hogy erről szeretnének többet megtudni" - mondta. "A kiállítás révén sikerül megszólítanunk az ENSZ-hez akkreditált diplomatákat, nagyköveteket és az ENSZ-titkárság képviselőit" - tette hozzá. Kitért rá, hogy a kiállítást a magyar ENSZ-képviselet felkérésére, Teleki László képviselő és Kardos Ferenc történész közreműködésével, a külgazdasági és külügyminisztérium támogatásával és Szijjártó Péter miniszter védnökségével hozták tető alá.

Kardos Ferenc, aki a megnyitón tárlatvezetést végez majd, az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás kitér a roma holokauszt történelmére és kronológiájára is, de gazdag képanyaga inkább az érzelmekre hat. "A kiállítás azt mutatja be, hogy a holokauszt során névvel és névtelenül nagyon sok roma ember pusztult el. Arra is hangsúlyt fektettünk, hogy a látogatók érezzék: ez egy sajátos genocídium, mert semmiféle bírósági eljárás vagy ítélet nem előzte meg az elhurcolásokat, csak a hatalom által vélt etnikai hovatartozás számított" - nyilatkozott.

Szavai szerint a 15 tablóból álló kiállítás két egységéből az első rész egységesen szemléli az európai holokausztot, amely minden olyan országban megtörtént, amely német érdekeltségi körbe tartozott. A történész ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a roma holokauszt áldozatait magyar területen fogták össze, szelektálták, rakták marhavagonokba, de a legtöbbjük nem magyar területen halt meg. A kiállításon bemutatásra kerülnek új források is a dachaui koncentrációs táborba hurcolt romákról. Kardos Ferenc példaként említette meg a zalaegerszegi Kolompár családot, amelyből csak két fivér élte túl a holokausztot. Mint mondta, a magyarországi roma holokauszt áldozatainak pontos száma nem ismert, a kutatók közössége a 30-50 ezer fős becslést tartja reálisnak.

Bogyay Katalin elmondta, hogy a magyar IHRA-elnökség égisze alatt, a kiállítást követően hamarosan bemutatnak egy Evi Blaikie írónő kutatásai alapján készült filmet. Blaikie-t a holokauszt idején rejtegették Magyarországon, ezért New Yorkban létrehozta a Bújtatott gyermekek (Hidden Children) közösséget. Emellett, Kőry Ágnes Londonban élő zenetörténész bevonásával, a koncentrációs táborokban elpusztult zsidó zeneszerzők műveiből álló koncertet és előadást tartanak majd New Yorkban. A pénteki kiállítás-megnyitón Horváth Béla hegedűn és Kopár Antal gitáron roma zeneszámokat ad majd elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár