2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Igor Sztravinszkij elveszettnek hitt művére bukkantak

2015. szeptember 10. 14:42 MTI

Igor Sztravinszkij (1882-1971) orosz zeneszerző egy fontos fiatalkori művére bukkantak a szentpétervári Konzervatórium kéziratai között több mint 100 évvel a zenemű megszületése után.

A Chant Funebre című gyászdalt Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző halálára 1908-ban komponálta Sztravinszkij. A 12 perces dalmű Sztravinszkij első olyan lenyűgöző szerzeménye, amelyet kora nagy zeneszerzőinek halálára írt. A zeneműnek az 1917-es bolsevik forradalom idején nyoma veszett, amit Sztravinszkij nagyon sajnált. "Már nem emlékszem a zenére, de emlékszem megszületésének gondolati gyökereire" - mondta később.

Natalja Braguinszkaja zenetörténész, Sztravinszkij -szakértő az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Konzervatórium könyvtárának költöztetésekor bukkantak rá a páratlan zeneműre. A nem katalogizált kéziratok tömegében találtak egy kottát, amelyen Igor Sztravinszkij neve volt - tette hozzá a szakértő, aki régóta hiába kereste az intézmény archívumában a kéziratot.

A zeneművet egyetlenegyszer adták elő, 1909 januárjában, az orosz cári főváros konzervatóriumában. Sztravinszkij a zeneművet egyik legjobb szerzeményének tartotta. A Párizsban 1910-ben bemutatott, A tűzmadár című balettje előtt komponálta - mondta a zenetörténész. "A konzervatóriumból 1896 óta nem költöztettek el semmit, elképzelheti, milyen hatalmas nem katalogizált zenei anyagot rejt könyvtára. Valódi csoda ez a felfedezés" - magyarázta Braguinszkaja.

Igor Sztravinszkijt a XX. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének tartják. Nemzetközi hírnevet három balettje, A tűzmadár (1910), a Petruska (1911) és a Tavaszi áldozat (1913) című három balettjével szerzett, amelyeket Szergej Gyagilev híres társulatának írt. 1920-ban Franciaországban telepedett le, ahol a helyi művészeti élet kiemelkedő személyisége volt, majd az második világháború előtt az Egyesült Államokba költözött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár