2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas edények mesélhetnek az ókori királyságról

2015. szeptember 8. 08:35

2800 éves, hatalmas ókori tárolóedényeket találtak Törökországban, amelyekről a kutatók úgy gondolják, az Urartu néven ismert ókori királysággal hozhatók összefüggésbe. A területen már évek óta folynak a feltárások.

A régészek lelkiismeretesen dolgoznak azon, hogy egyetlen vakolókanál segítségével feltárják az ősi királyság titkait. A kutatók a kelet-anatóliai Van városában hatalmas ókori tárolóedényeket, ún. pithosokat találtak, amelyek a területet az i. e. 9. századtól birtokló, majd az. i. e. 6. században a médek által legyőzött Urartu királysághoz köthetők. „Az általunk feltárt raktárban 120 pithost tároltak, amelyekben akár 36 tonna élelmet, gabonát, szezámolajat és bort is tárolhattak. Mindegyik pithos 300 kg áru tárolására volt alkalmas” - mondta el Rafet Çavuşoğlu professzor. A hatalmas tárolóedényeket teljesen a föld alá temették.

A királyság fővárosa egészen annak bukásáig Tuspa (a mai Van) volt. Minden nyáron egy körülbelül negyven régészből álló csapat folytat ásatásokat a vani erődnél, hogy több ezer éve a eltemetett kincseket hozzon a felszínre. A csoport az ország kulturális és turisztikai minisztériumától kapott engedéllyel kutat. Jelenleg az erődítmény tetején, az egykori palota helyén zajlanak az ásatások. „ A célunk, hogy rendbe hozzuk és megóvjuk Van ősi városát” - mondta el Dr. Erkan Konyar, az Isztambuli Egyetem kutatója.

A vani feltárástól mindössze 38 km-re, az Urartu kastélyban is folynak munkálatok. A kutatócsoport ebben az évben feltárta a fal bizonyos részeit. A feltárást vezető Dr. Mehmet Işıklı elmondta: annak ellenére, hogy az építmény hatalmas földrengéseket is átélt, még manapság is szilárdan áll a lábán.    

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Van romjaiA hatalmas tárolóedényekAz Urartu kastély

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár