2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különös üzenet állt a világ legrégebbi palackpostájában

2015. szeptember 3. 15:21

Új jelentkező akadt a „világ legrégebbi palackpostája” cím versenyében. Nemrég ugyanis egy nyugalmazott német postás az északi-tengeri Amrum sziget tengerpartján sétálva rábukkant a homokban egy több mint száz éves, Angliából „feladott” palackra, amelyet azon nyomban össze is tört.

Az idén áprilisban megtalált palackban elég jól láthatóan egy vörös „BREAK THE BOTTLE” (törd össze az üveget) felirat volt látható, azonban Marianne Winkler és férje először megpróbálták kinyitni az üveget. Ez azonban lehetetlen feladatnak látszódott, ezért követték az utasítást, és miután lefényképezték az üveget, az asztal sarkához csapták a palackot. A széttört üvegdarabok közül egy üzenet került elő, amelynek egykori írója angolul, németül és hollandul kérdezte a megtalálót, hogy hol és mikor fedezte fel az üveget. (Továbbá érdeklődött a halászhajó hosszáról, nevéről, valamint a halászháló típusáról.) A szöveg szerint minden becsületes megtalálónak, aki eljuttatja a kérdésre a válaszokat a plymouthi Marine Biological Association munkatársainak (MBA) egy shilling jutalom üti a markát. A Winkler-házaspár így is tett: kitöltötte a kért rubrikákat (már amelyiket ki tudott), lefénymásolta, és eljuttatta az MBA-nak.

A plymouthi kutatók igencsak megdöbbentek, mikor belenéztek a levélbe. Bár az üvegben talált papirosokon nem volt dátum, a kutatók hamar rájöttek, hogy a német házaspár által megtalált palack egyike azon 1020 darab palacknak, amelyeket 1904 decembere és 1906 augusztusa között a társaság tagjai (köztük a jövőbeni elnök, George Parker Bidder) engedtek be a tengerbe, hogy a tenger alsó áramlásait, valamint a tengerfenéken élő állatok mozgásait megfigyeljék.

Bidder kísérlete egyébként számos meglepő és érdekes eredményt hozott: például megerősítette azon természettudósok elméletét, akik azt feltételezték, hogy a tengerfenéken élő és táplálkozó állatok (kagylók, rákok, tengeri rózsák, tengeri csillagok, csigák, stb., valamint az egyrészt ezekre vadászó lepényhalak, angolnák, tőkehalak stb.) az ár ellenében mozognak. Arra a következtetésre jutott, hogy a palackok által is jelzett fő sodrásirány minden évben ellenkező a lepényhalak vándorlási irányával. Az üvegeket főként a fenékvonóhálóval dolgozó halászok szolgáltatták vissza, akik pontosan jelentették, hogy hol fogták ki a palackpostákat.

A legtöbb palackot, illetve a benne található kérdőívet még abban az évben visszaküldték a kutatóknak, a többiről pedig úgy vélték, hogy kisodródva a nyílt óceánra minden bizonnyal összetört. Már évtizedek óta nem került elő belőle több, amikor Winklerék megtalálták az egyik utolsót, amely mintegy hatszáz tengeri mérföldet tett meg az elmúlt közel 110 évben, amivel valószínűleg ez lett a legrégebbi megtalált palackpostája.

A hivatalos rekord szerint a legrégibb palackposta (egy sörösüveg, benne egy dániai képeslappal) 101 évig hánykolódhatott a tengerben, amikor tavaly egy Konrad Fischer nevű halász a kieli tengeröbölben kifogta hálójával. Szintén körülbelül egy évszázadon át nem találhatták meg azt a palackot, amelyben 1913-ban német turisták rejtettek el üzenetet, és amelyet balti halászok húztak ki a vízből. 2013-ban leltek rá egy harmadik palackpostára Brit Columbia partvidéke közelében, amelyet a legújabb kutatások szerint 1906-ban a San Franciscóból a Washington állambeli Bellinghamba egy gőzösön utazók dobhattak az óceánba. A Baltikumban felfedezett palack rekordját még nem erősítették meg, a Kanadában megtalált üveget pedig tulajdonosa nem akarja, hogy kinyissák, nehogy megsérüljön, így viszont nem lehetünk bizonyosak az évszámban. Az MBA már felterjesztette a Guinness világrekordok listájára az idén áprilisban felfedezett palackpostát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
George Parker Bidder angol kutató

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár