2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nagy Hasfelmetsző-körkép

2015. augusztus 19. 08:19

Az elmúlt évtizedek - főként a bulvársajtónak köszönhetően - száznál is több feltételezés született Hasfelmetsző Jack kilétét illetően: egyes elméletek szerint betanított csimpánz, kannibál, elmebeteg bába, vagy éppen az orosz titkosszolgálatnak az angol belügyi szerveket és az orosz emigránsokat lejáratni akaró ügynöke volt. Bár 2014-ben egy kutató kijelentette, hogy egy emigráns lengyel borbély, Aaron Kosminski személyében minden kétséget kizáróan megtalálta a tettest, számos szakértő szerint módszere nem volt alkalmas a viktoriánus bűnöző azonosítására. Körkép a legismertebb Hasfelmetsző-gyanúsítottakról.

Borbélyok és a királyi sarj

Az ügyvédként tevékenykedő Montague John Druitt a gyilkosságok környékén tűnt el, a holttestét pedig egy hónappal később a Temzében találták meg, így érthető módon a gyanúsítottak közé került. A korabeli pletykák szerint a szexuálisan aberrált viselkedés korántsem állt távolt a 41 éves Druitt-tól. A Scotland Yard nyomozója, Sir Melville Macnaghten felügyelő őt tartotta a legerősebb jelöltnek.

Seweryn Klosowski Lengyelországban született 1865-ben. 1887-ben vagy 1888-ban emigrált Londonba, ahol felvette a George Chapman nevet. Klosowski a gyilkosságsorozat idején fodrászként dolgozott Whitechapelben. 1903-ban halálra ítélték, majd felakasztották, mivel három feleségét is megmérgezte. George Abberline nyomozó úgy gondolta, valószínűleg a lengyel férfi állt a gyilkosságok mögött, annak ellenére, hogy inkább a mérgezésben volt otthon, mint a késforgatásban.

James Maybrick, egy gazdag pamutkereskedő – akit 1889-ben felesége mérgezett meg – 1992-ben került a képbe, amikor Michael Barrett, egy liverpooli fémhulladék-kereskedő azt állította, megtalálta a férfi naplóját, amelyben bevallotta, ő volt a Hasfelmetsző. A napló szerint Maybrick azután kezdte meg ámokfutását, hogy rájött felesése hűtlenségére. 1995-ben aztán Barrett bevallotta, hogy ő maga hamisította a naplót, de később visszavonta vallomását. A Hasfelmetsző rajongói a mai napig vitáznak az iromány hitelességéről.

Michael Ostrogot Melville Macnaghten nyomozó így jellemezte: „Egy őrült orosz orvos... és kétségkívül mániákus gyilkos”. Bár a detektív őt is felvette a gyanúsítottak listájára, a bűnügyi iratokból kitűnik, hogy Ostrog csak egy piti bűnöző volt, akihez egyetlen erőszakos cselekmény elkövetése sem volt köthető. Ráadásul kiderült, hogy elképzelhető, hogy Ostrog a gyilkosságok idején éppen egy franciaországi börtönben raboskodott.

Gyanúba keveredett Viktória királynő unokája, Albert Viktor is, aki egy elmélet szerint azután kezdte meg bosszúhadjáratát, hogy egy prostituált megfertőzte szifilisszel. A történet szerint ezután – a királyi család tudtával – bebörtönözték, majd 1892-ben egy elmegyógyintézetben halt meg. A herceg életéről rendelkezésre álló bizonyítékok közül azonban semmi sem támasztja alá az elméletet. 

A korabeli Londonban kuruzslóként ismertté vált Francis Tumblety egyrészt nőgyűlölete, másrészt – a korban még büntetőjogi kategóriaként számon tartott – homoszexualitása miatt került a gyanúsítottak közé. Tumblety csak 1996-ban került a képbe, amikor nyilvánosságra hozták egy Scotland Yard-detektív 1913-as jelentését, amelyben a lehetséges Hasfelmetszőként emlékezett meg a férfiról.

Az 1860-ban született híres festő, Walter Sickert nagy hatást gyakorolt a 20. század festőművészetére. Sickertet, sok kortársához hasonlóan, rendkívüli módon érdekelte a Hasfelmetsző története, és egyik képén még a sorozatgyilkos hálószobáját is megfestette. Egy 1976-ban napvilágra került elmélet szerint neki is része volt a szabadkőműves összeesküvés keretében kivitelezett gyilkosságokban, egy 1990-ben született teória szerint pedig ő volt maga a gyilkos. A festőnek azonban feltehetően valójában semmiféle köze sem volt a Hasfelmetsző rémtetteihez.

A Klosowskihoz hasonlóan lengyel származású borbélyként dolgozó Aaron Kosminskit számos, Hasfelmetsző Jack után kutató detektív nevezte meg gyanúsítottként, valójában azonban csak nagyon kevés bizonyíték hozható a férfival kapcsolatba. Kosminski 1891-ben elmegyógyintézetbe került, és ott is halt meg 1891-ben. 2014-ben a civilben üzletember fotelnyomozó, Russell Edwards az egyik áldozat, Catherine Eddowes sáljának DNS-vizsgálata után azt állította, hogy Kosminski személyében bizonyíthatóan megtalálta az igazi Hasfelmetszőt, módszere a kutatók többségét nem győzték meg. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár