2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán bocsánatkérés várható a 2. világháború lezárásának évdfordulóján

2015. augusztus 10. 17:36 MTI

A belföldi bírálói és szomszédos országok által történelmi revizionizmussal vádolt Abe Sindzó japán kormányfő beszédében - az újabb, ezzel kapcsolatos botrányok elkerülése végett - várhatóan elődeinek nyilatkozataihoz hasonlóan szerepelni fog a bocsánatkérés és az agresszió kifejezés a szigetország második világháborús fegyverletételének 70. évfordulóján - jelentette hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva az NHK japán közszolgálati televízió.

A miniszterelnök évfordulós beszédének eredeti vázlatában még nem szerepelt a bocsánatkérés kifejezés egyes sajtójelentések szerint, s ez nyilván feldühítette volna Kínát és Dél-Koreát, ahol nem merültek feledésbe azok a keserű élmények, amelyek Japán helyenként brutális megszálló és gyarmatosító múltjához kötődnek. A japán miniszterelnöki kabinet által az augusztus 15-i évforduló előtt egy nappal jóváhagyandó Abe-nyilatkozatot még nem öntötték végleges formába, de annak legújabb verziójában már szerepelnek a bocsánatkérés, az agresszió, a mély megbánás és a gyarmati uralom kifejezések.

Az annak idején japán megszállás alá került Kína és Dél-Korea korábban élesen tiltakozott, amiért szerintük Abe egyes kijelentéseivel megpróbálta kicsinyíteni vagy tagadni a Japán által a 20. század első felében nekik okozott sérelmeket. Az is botrányt okozott, hogy a miniszterelnök felvetette a korábbi japán kormányok által tett bocsánatkérő nyilatkozatok felülvizsgálatát, illetve egyes kijelentéseiben eltért az azokban használt kifejezésektől, így például nem használta az agresszió szót.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfőn arra szólította fel Abét, hogy egyértelműen álljon ki a korábbi bocsánatkérések mellett, ezáltal pedig "mutassa meg, hogy a japán kormány felnőtt módjára viselkedik, amikor megpróbál új lendületet adni a szomszédos országokhoz, köztük hozzánk fűződő viszonyának". Az NHK információi szerint Abe nyilatkozata - amelyet a két kormánypárt, a konzervatív Liberális Demokrata Párt és a pacifista Új Komeitó vezető politikusaival együttműködve fogalmaz meg a kormányfő és stábja - követni fogja a korábbi bocsánatkérő dokumentumokban használt kifejezéseket, és arra vonatkozó ígéretet is tartalmaz majd, hogy Japán a múltból tanulva soha többé nem fog háborút viselni.

Megfigyelők szerint Abe kerülni akarja, hogy a nyilatkozat ismét feszültségeket okozzon az utóbbi években részben éppen a kormányfő kifogásolt szavai miatt megromlott, de az elmúlt hónapokban látványosan enyhülést mutató japán-kínai és japán-dél-koreai kapcsolatokban. Emellett vélhetően az is szerepet játszik a hangnemváltásban, hogy az Egyesült Államok kibékülésre szólította fel a történelmi kérdések miatt borús viszonyú két szövetségesét, Tokiót és Szöult.

Ugyanakkor Nakano Koicsi, a tokiói Sophia Egyetem tanára a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt is kiemelte: elképzelhető, hogy Abe beszédében bár használni fogja az említett kifejezéseket, azokat a korábbi bocsánatkérésektől eltérő kontextusba helyezi majd. A kormányfőnek ugyanis nemcsak a szomszédos országok, hanem saját konzervatív támogatóinak nézeteit is figyelembe kell vennie a szöveg megfogalmazásakor, márpedig utóbbiak közül sokan úgy érzik, hogy Tokió már épp elégszer kért bocsánatot 70 évvel ezelőtti tetteiért. A bukása óta Amerika-ellenes, illetve orosz- és Kína-barát kijelentéseiről ismert Hatojama Jukió volt japán kormányfő egy kínai fórumon vasárnap leközölt videóban arra szólította fel Abét, hogy nézzen szembe a múlttal, ismerje el a japán agressziót és kérjen bocsánatot a szigetország áldozataitól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár