2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Természeti erők veszélyeztetik az amphipoliszi sírt

2015. augusztus 10. 11:56

Még csak egy év telt el az amphipoliszi sír feltárását követően, de a kutatók máris attól tartanak, hogy a temetkezési helyet ismét be fogja temetni a por, és a műemlék újfent a feledés homályába fog merülni. 

Egy évvel ezelőtt az ősi sírhely felfedezéséről a történelem egyik legnagyobb régészeti szenzációjaként számolt be a sajtó. A világ lélegzetvisszafojtva figyelte a feltárás fejleményeit. Kiderült, hogy a temetkezési komplexum valószínűleg Nagy Sándor valamelyik tábornoka, vagy rokonai számára épült.      

A sírhely iránt tanúsított érdeklődés lanyhult, amikor a görög kulturális minisztérium bejelentette, hogy mintegy három hónapig tart majd a temetkezési helyen talált csontvázak azonosítása. A további feltárások leálltak, és a helyszín szinte teljesen elhagyatottá vált. A januári görögországi választások óta szinte semmilyen intézkedést nem hoztak annak érdekében, hogy a műemléket megvédjék a káros természeti hatásoktól. A kemény tél mellett a földcsuszamlások is komoly károkat okozhatnak a sírhelyben.

Májusban a kulturális miniszterhelyettes, Nikosz Xidakisz egyik parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy amennyiben nem állítják helyre azonnal a sírhelyet, be fogja temetni a por. Hozzátette, sürgős csatornázási munkálatokra is szükség lesz. Szeptember elején a Központi Régészeti Tanács meg fogja vitatni a sírhely megóvása kapcsán felmerülő lehetőségeket. 

A források szűkössége miatt a minisztérium keze meg van kötve. Közleményük szerint mindössze 200 ezer eurót különítettek el a helyreállítási munkálatokra. Egyelőre még a helyreállítás kivitelezéséhez szükséges tanulmányokat sem hagyták jóvá. A két elsődleges feladat a domboldal lejtőjének védelme, valamint az esővíz elvezetésére szolgáló csatornahálózat kiépítése lesz. Emellett a pillérek megerősítése is szükséges. Fontos, hogy ezeket az óvintézkedéseket még tél előtt megtegyék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár