2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt Pinochet rettegett kémfőnöke

2015. augusztus 10. 10:05 MTI

Meghalt a néhai chilei diktátor, Augusto Pinochet rettegett kémfőnöke, Manuel Contreras, aki több ezer embert raboltatott el, kínoztatott és gyilkoltatott meg.

Contrerast pénteken, 86 évesen, Santiago katonai kórházában érte a vég félezer éves börtönbüntetésének letöltése alatt. A bő ötszáz esztendőt emberiesség elleni bűneiért kapta. Contreras nem sokkal azt követően vált Pinochet egyik legközelebbi bizalmasává és Chile második legnagyobb hatalmú, legrettegettebb emberévé, hogy Pinochet 1973-ban megdöntötte katonai puccsal Salvador Allende szocialista kormányát.

Chile diktátora 2006-ban halt meg. Élete utolsó éveiben megromlott a viszonya Contrerasszal, kölcsönösen egymás ellen vádaskodtak. Pinochet igyekezett a politikai gyilkosságokat Contreras nyakába varrni, utóbbi meg kábítószer gyártatásával és Európába csempésztetésével vádolta viszont hajdani főnökét. Contrerast tavaly szeptemberben szállították át börtönéből a katonai kórházba vesebetegség miatt. Halálát a chilei kormány jelentette be. A hír hallatán azonnal több tucat ember sietett a kórházhoz üdvözölve a tömeggyilkos kémfőnök halálát.

Contreras összesen 10 évet töltött le ötvenszer hosszabb büntetéséből. 2005-ben került rács mögé, ám  luxuskörülmények közé. Teniszpályák, uszoda, kerti partikhoz szalonnasütő-helyek is tartoztak a börtönhöz, amelyet a diktatúra időszakában emberiesség ellen elkövetett bűnök miatt lecsukott volt tisztségviselőknek tartottak fenn. A chilei kormány végül - engedve a társadalmi nyomásnak - 2013-ban bezárta a börtönt, és Contreras elkerült egy másik fegyintézetbe, ahol be kellett érnie szerényebb körülményekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár