2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Röntgennel vizsgálják a pisilő kisfiú eredetiségét

2015. augusztus 7. 10:15 MTI

Belga kutatók röntgennel akarják megvizsgálni a Brüsszel jelképének számító pisilő kisfiú szobrát, amelyet a brüsszeli városi múzeumban őriznek. Az 1619-ben megmintázott és néhány éve felújított Manneken Pisről ki akarják deríteni, valóban az eredeti szobor van-e az intézmény tulajdonában.

A szobrot röntgensugarak és más technikák segítségével vizsgálják - mondta el Geraldine Patigny, a Brüsszeli Szabadegyetem kutatója. Patigny a híres jelképről és annak történelméről készítette doktori disszertációját, amelynek írása közben kétségei támadtak afelől, hogy a múzeumban őrzött szobor valóban az eredeti-e. A pisilő kisfiút ábrázoló, hatvan centiméteres bronzszobrot 1619-ben Hieronimus Duquesnoy brüsszeli szobrász készítette, a számtalan legenda egyike szerint emléket állítva egy kisfiúnak, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet.

A szoborról számtalan másolat készült, köztük a belga főváros központjában lévő, naponta turisták százai által fotózott példány. Az eredeti szobrot többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben is. Patigny szerint az a szobor, amely egy évvel később visszakerült a kútra, már egy másolat volt. Amandine Crabbe felszínelemzésre specializálódott szakértővel egyebek között a bronzszobor kémiai összetételét is vizsgálják: ha nikkelt is tartalmaz, az arra utal, hogy a szobor "inkább a 19. századból származik". Ha nem, akkor további kutatásokra lesz szükség a szobor pontos korának meghatározásához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár