2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elítélhetik a chilei baloldali énekest brutálisan meggyilkoló tiszteket

2015. július 24. 09:49 MTI

Tíz egykori katonatiszt ellen emeltek vádat Víctor Jara chilei baloldali énekes és közéleti személyiség 1970-es évekbeli meggyilkolása ügyében. Jara volt az egyik legismertebb latin-amerikai folkénekes, dalait egész Chilében és szerte a világon ismerték. 

Az ismert zenésszel, költővel 1973-ban a Salvador Allende elnök kormányát megdöntő szeptemberi államcsínyt követően végeztek. Víctor Jara és Littre Quiroga Carvajal, a katonai rendőrség vezetőjének meggyilkolása ügyében a Miguel Vázquez bíró által bejelentett vádak között emberölés és emberrablás is szerepel. Jarát 1973. szeptember 16-án tartóztatták le puccsista katonák, öt nappal az Allende elnök kormányát megdöntő államcsínyt követően. Sok száz diákkal, értelmiségivel együtt a fogolytáborrá átalakított santiagói stadionba hurcolták. Amikor néhány tiszt felismerte az énekest, elkülönítették őt a többi fogolytól, megkínozták, puskatussal verték, csikkeket nyomtak el a bőrén, majd agyonlőtték.

Egy későbbi boncolás során negyvennél több lőtt sebet találtak a testén. Halálát figyelmeztetésnek szánták mindazok számára, akik kétségbe vonták Augusto Pinochet tábornok rendszerét. A demokrácia helyreállítása után a stadiont Víctor Jaráról nevezték el. Jara volt az egyik legismertebb latin-amerikai folkénekes, a baloldalt lelkesítő dalait egész Chilében és szerte a világon ismerték. Az énekes a kommunista párt tagja volt, sokan úgy vélik, hogy hangja komoly erőt jelentett volna a Pinochet vezette diktatúrával szemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár