2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leomlott Aleppó középkori citadellájának fala

2015. július 13. 09:28 MTI

Megsérült egy robbanásban az észak-szíriai Aleppó középkori citadellája - közölték hírforrások. A közlések szerint egy szakaszon leomlott az UNESCO világörökségi listáján lévő erődítmény külső fala. Ellenzéki híradások szerint a kár akkor keletkezett, amikor a hadsereg felrobbantotta a felkelők egy alagútját. A damaszkuszi állami hírügynökség ezzel szemben azt jelentette, hogy a felkelők robbantottak fel egy alagutat.

A szóban forgó körzetben heves összecsapások dúltak a Bassár el-Aszad elnököt támogató hadsereg és különböző felkelőcsoportok között. Aleppó óvárosát és a föléje magasodó 13. századi citadellát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részének tekinti.

Aleppó a polgárháború kezdete előtt Szíria legnagyobb városa volt. 2012 óta a város történelmi központja, ahogy a város egésze is, a felkelők és a kormányerők közötti harcok színtere. A hadsereg az óváros egyik részében és a város feletti ellenőrzés szempontjából kulcsfontosságú szerepet betöltő citadellában foglalt el állásokat. A felkelők tavaly óta többször is robbantottak fel alagutakat azzal a céllal, hogy eljussanak a hadsereg állásaiig, az egyik ilyen robbantás során romba dőlt a Carlton hotel. Az alagutak másrészt a légitámadások elől nyújtanak menedéket a felkelőknek.

2013-ban az UNESCO veszélyeztetett történelmi emlékhellyé nyilvánította az óváros teljes egészét, miután a harcokban lerombolták az ezeréves Omajjád mecset minaretjét és jelentős károkat szenvedett az aleppói bazár, amelynek boltjai a néhol több száz éves fa ajtóiról ismertek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár