2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alatt a távirat, amely Hitler és Göring szakításához vezetett

2015. július 3. 16:05 MTI

Elárverezik Amerikában a híres Göring-táviratot, a Harmadik Birodalom utolsó napjainak egyik legfontosabb dokumentumát, amely Adolf Hitler és talán legközelebbi bizalmasa, Hermann Göring szakításához vezetett.

Az Alexander Historical Auctions aukciósház közlése szerint Hitler titkára, Martin Bormann másolatáról van szó, amelyet egy amerikai tiszt hozott magával szuvenírként 1945-ben a Führer berlini bunkeréből. A tiszt fia később a sürgönyt németül tudó történelemprofesszorának ajándékozta, aki rövid szakvéleményt fűzött hozzá. Ebben azt írja, hogy a távirat "több száz dollárt is érhet."

A rajta lévő szakadás ellenére nagyon jó állapotban lévő táviratért, amelyen a piros "Geheim!" (Titkos) bélyegző is jól látható, most 20 ezer dollárt (5,67 millió forintot) remél az aukciósház a jövő heti árverésen. Hitler mindig is helyetteseként tekintett Göringre, és ezt rendeletekben is kifejezésre juttatta. Amikor Göringnek Bajorországban tudomására jutott, hogy a Berlinbe szorult Hitler véglegesen át akarja neki adni a hatalmat, 1945. április 23-án sürgönyözött neki.

A rövid írásban azt kérdezi, átveheti-e a Németország fölötti irányítást. "Amennyiben 22 óráig nem érkezik válasz, feltételezem, hogy megfosztották önt cselekvési szabadságától" - írja. Ezután "önállóan fogok cselekedni a nép és az ország javáért" - olvasható a táviraton. Aláírás: "Hűséges híve: Hermann Göring". A Hitler és Göring közötti szakításhoz az vezetett, hogy Berlinben Martin Bormann és Joseph Goebbels a távirat segítségével bebeszélte Hitlernek, hogy Göring puccsra készül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A híres Göring-távirat

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár