2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hollandia már tavaly bocsánatot kért Srebrenicáért

2015. június 26. 11:34 MTI

Hollandia csütörtökön, egy év késéssel közölte, hogy bocsánatot kért olyan boszniai muzulmánok haláláért, akiket az 1995-ös srebrenicai mészárlás alatt gyilkoltak meg boszniai szerb katonák, miután elhurcolták őket a holland békefenntartók közeli bázisáról.

Jeanine Hennis-Plasschaert védelmi miniszter tavaly júniusban találkozott Mohamed és Ibro Nuhanovic, valamint Rizo Musztafic hozzátartozóival és bocsánatot kért tőlük - közölte a hágai védelmi tárca csütörtökön. Hollandia "sajnálja, hogy az áldozatoknak el kellett hagyniuk a tábort" - fogalmaztak a kommünikében.

A minisztérium szóvivője elmondta, a bejelentésre azért csak most került sor, mert arra vártak, hogy rendeződjenek a folyamatban lévő kártérítési ügyek. Az illetékes közölte, sikerült megállapodásra jutniuk az áldozatok hozzátartozóival, a kártérítés pontos összegét azonban nem árulta el. Hollandia tavaly áprilisban azt ajánlotta, hogy fejenként húszezer eurós kártérítést folyósít a három áldozat rokonainak, a családok ügyvédje viszont szégyenletesnek nevezte ezt az összeget.

A holland legfelsőbb bíróság 2013 szeptemberében a hozzátartozók által még 2002-ben kezdeményezett eljárásban kimondta az ország felelősségét Mohamed és Ibro Nuhanovic, valamint Rizo Musztafic halálában. A testület úgy ítélte meg, hogy a mészárlás idején Srebrenicában szolgáló - elvben a város civil lakosságát védő - holland békefenntartóknak nem lett volna szabad átadni a bázisukon dolgozó férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek.

A mintegy nyolcezer halálos áldozatot - köztük főleg férfiak és fiúk életét - követelő 1995. július 11-i vérontást a második világháborút követő időszak legszörnyűbb tömegmészárlásaként tartják számon. Az incidens idején elvben holland ENSZ-békefenntartók védték Srebrenicát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár