2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élesedik a vita a srebrenicai rendőrparancsnok kiadatása körül

2015. június 23. 10:27

Bosznia-Hercegovina hétfőn azt kérte Svájctól, hogy ne adja ki Szerbiának a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított Naser Oricot, mert azzal veszélybe kerülne az ellene és más háborús bűnökkel vádolt személyek elleni nyomozás. 

A boszniai államügyészség továbbá azt kérte a svájci hatóságoktól, hogy Oricot adják ki inkább Szarajevónak, vagyis engedjék meg, hogy hazatérjen. Közben kedden a Szabad Európa Rádió balkáni irodája arról értesült, hogy elhalaszthatják a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából szervezendő július 11-i megemlékezéseket, amennyiben a svájci hatóságok nem engedik szabadon a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított Oricot. 

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező, hágai Nemzetközi Törvényszéken Oricot első fokon - 2006 júniusában - két év börtönre ítélték, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején a srebrenicai muszlim katonai rendőrség parancsnokaként körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását.

A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban - még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt - minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható. Belgrádban azóta sem nyugodtak bele a felmentő döntésbe. Oricot a múlt héten az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján fogták el, és Belgrád a hét végén kezdeményezte kiadatását.

A boszniai államügyészség a kérvényében azt is jelezte, hogy Naser Oric boszniai állampolgár, és mindig megjelent a hatóságok előtt, amikor beidézték, ezért nem volt szükség őrizetbe vételére vagy más megszorító intézkedésekre. Kifejezték ugyanakkor együttműködési szándékukat a háborús bűnöket vizsgáló szerbiai ügyészséggel annak érdekében, hogy az ügyet Bosznia-Hercegovinában tárgyalják. Belgrád és Szarajevó 2013-ban írt alá kétoldalú megállapodást arról, hogy a háborús bűnökkel vádolt személyek perét az állampolgárságuknak megfelelő országban kell lefolytatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár