2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerb követelésre fogták el a srebrenicai muszlim rendőrparancsnokot

2015. június 22. 10:02 MTI

Naser Oricnak, a srebrenicai muszlim katonai rendőrség volt parancsnokának kiadatását kérte Szerbia Svájctól - számolt be róla a szerb sajtó hétfőn. A Vecernje Novosti című belgrádi napilap értesülései szerint a szerb igazságügyi minisztérium a hét végén kérte Naser Oric kiadatását.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken Oricot első fokon - 2006 júniusában - két év börtönre ítélték, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban - még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt - minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható. Belgrádban azóta sem nyugodtak bele ebbe a döntésbe, Oricot a múlt héten az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján fogták el.

A kiadatási kérelem megzavarhatja a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseket is. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy hajlandó leróni a tiszteletét a boszniai Srebrenicában a szerb erők által húsz évvel ezelőtt elkövetett mészárlás több mint 8 ezer bosnyák áldozatának emléke előtt, "ha a bosnyákok is ezt akarják". A boszniai muzulmánok azonban hősnek tekintik Naser Oricot, letartóztatása és kiadatása megzavarhatja a szerb-bosnyák megbékélési folyamatot. Tomislav Nikolic szerb elnök például éppen Oric letartóztatása miatt halasztotta el első hivatalos boszniai látogatását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár