2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400 év után nyugodhat békében Cervantes

2015. június 11. 17:58 MTI

Katonai tiszteletadás mellett avatták fel Miguel de Cervantes spanyol író síremlékét csütörtökön a madridi San Ildefonso templomban. 400 év után helyezték örök nyugalomra Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha című regény világhírű szerzőjének maradványait, amelyeket tavasszal találtak meg a madridi Trinidad kolostor kápolnája alatti kriptában.

Az ünnepség előtti napon a maradványokat három nagyobb méretű urnában a rend apácái vitték be a templomba és helyezték el egy falfülkében, amelyet egy gránitlappal fedtek be. "Itt az idő azt mondani: Don Miguel, a küldetés teljesítve" - fogalmazott ünnepi beszédében Madrid polgármestere, miután babérkoszorút helyezett el a síremléknél.

Ana Botella a legjobb spanyol irodalmárnak, a modern regény feltalálójának nevezte Cervantest, akinek ezért "mindig az adósai leszünk". Cervantes maradványainak holléte eddig az évig ismeretlen volt. Egy régészekből, antropológusokból álló kutatócsoport tavaly áprilisban kezdett feltárásokat ott, ahol a feljegyzések szerint 1616-ban eltemették Cervantest. Az épületet 1673-ban átalakították, ezért az egykor ünnepelt író sírját áthelyezték, de a pontos helyét azóta nem lehetett tudni.

Az ásatások során a kutatók a föld alatt öt méterrel rábukkantak egy 60 négyzetméteres kriptára, és az egyik falfülkéből egy M. C. monogramos fakoporsó töredékei, köztük emberi csontok is előkerültek. Találtak a kor viseletének megfelelő XVII. századi ruhadarabokat is. Francisco Etxeberria, a projekt vezetője elismerte, hogy 100 százalékos eredményt csak DNS-vizsgálattal lehetne elérni, de erre nincs mód, mivel az írótól nem maradt fenn DNS-minta. Ennek ellenére a szakértők biztosak abban, hogy a feltárt csontok között találhatók Cervantes és felesége Catalina de Salazár maradványai is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár