2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor repülőbaleset érte az MGM oroszlánját

2015. június 2. 17:41

Szinte minden korosztály ismeri a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió mozgó védjegyét, a kamerába ordító oroszlánt. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem egy, hanem összesen hét nagymacska állt a kamera elé. Az egyik leghíresebb, a sorrendben a második, Jackie volt, amely 1927-ben egy repülőszerencsétlenséget is átélt: négy napot várt a segítségre ketrecében az arizonai sivatag közepén, ám túlélte.

Az 1917-től 1928-ig szolgálatban álló, dublini születésű Slats nevű oroszlánt - amely az MGM stúdió első vadmacskája volt, ám még csupán „némán” ordított - Jackie követte. A stúdió második oroszlánja 1915-ben született, s ő volt az első, amelynek a hangját is lehetett hallani a logó kör alakú keretében.

Jackie először 1928-ban a Déli tenger fehér árnyékai című amerikai film elején tűnt fel, hangját pedig egy gramofonlemez rögzítette. Összesen több mint száz fekete-fehér, valamint szépia színezésű MGM-es mozgókép indult a jól ismert oroszlánnal, többek között a Tarzan-filmek is, ahol Jackie szerepet kapott Johnny Weissmüller mellett.

Greta Garbo és Jackie

Jackie hivatalosan csak 1928-tól szerepelt a jól ismert filmintróban, azonban már a korábbi években is feltűnt a nyilvánosság előtt. Egy 1926-os képen például Greta Garbo svéd  születésű színésznő mellett pózol, akinek azonban az arca és a testtartása nem éppen a nyugalmat tükrözi.

Jackie és idomárja

A stúdió gyakran vitte „turnéra” az oroszlánjait, így Jackie is megtapasztalhatta, milyen érzés repülni. Valamint lezuhanni. 1927 szeptemberében egy átalakított, Ryan Brougham típusú kisrepülőgéppel emelkedett a magasba San Diegóban, hogy egy ötórásra tervezett út után New Yorkban landoljon. A csomagtérben némi víz, tej és extra üzemanyag mellett kapott helyet Jackie - hivatalosan: Leo, a repülő oroszlán - ketrece is.

Martin Jenson és nyugodt utasa

A gépezetbe azonban hiba csúszott, és az arizonai sivatag felett a kisrepülő lezuhant. A két utasnak nem esett nagy baja. Martin Jenson pilóta miután felmérte a helyzetet, rájött, hogy nem tehet mást, a ketrecében kell hagynia az állatok királyát, s elindult a sivatagban, hogy keressen egy települést. Négy nap bolyongás után rábukkant egy telefonra, és egyből a filmstúdiót hívta, ahol ez volt az első kérdés: „Hogy van az oroszlán?”

A repülőgépet átépítették, hogy az oroszlánketrec beférhessen

A vadmacska ezt követően nyerte el a „The Lucky” becenevet, amely valóban szerencsét hozott neki, ugyanis később túlélt még két vonatbalesetet, egy földrengést, valamint egy robbanást a stúdióban. Jackie-t 1931-ben „nyugdíjazták”, és a philadelphiai állatkertbe került, ahol 1935-ben szívproblémák következtében hunyt el. Emléke azonban nem lett semmivé: a tévénézők 1956-ig még többször is láthatták a képernyőn.

A kisrepülőgép utolsó felszállását követő pillanatokban

Napokig volt egyedül az MGM-es oroszlán

Oroszlánmentők akcióban

A repülő roncsa egy 2011-es fotón

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár