2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tévesen tanulhattuk a római provincia történetét

2015. június 2. 11:14

A római elit alakulat, a Legio XI. Claudia (Claudius császár XI. légiója) egykori parancsnokságának helyszínén fekvő, feltételezések szerint a 4. században épült erődfal nyomaira bukkantak rá bolgár régészek az északkelet-bulgáriai Szilisztrában (római kori nevén Durostorum) egy mentő feltárás során. A felfedezés alátámaszthatja a kutatók korábbi feltételezéseit, miszerint nem Tomis (a mai Constanta), hanem Durostorum volt Moesia Inferior római provincia fővárosa.

Georgij Atanaszov, a Szilisztrai Regionális Történeti Múzeum régésze szerint a jó állapotban fennmaradt, 2-2,15 méter széles és egyes részeken 1,5 méter magasra emelkedő építmény vélhetően külső erődfalként vette körbe a Duna-parti várost. A négyszög alakú tornyok által szegélyezett falat egy nagyon erős vörös malter tartotta össze.

Atanaszov szerint a fal megléte akár azt a Ioan Piso, a Babes-Bolyai Egyetem régésze által hangoztatott nézetet is alátámaszthatja, miszerint valójában nem a mai Romániában található Tomis (Constanta) volt Moesia Inferior római provincia fővárosa, hanem Durostorum. Nem valószínű ugyanis - érvel Piso -, hogy egy római provincia legfontosabb városában nem állomásozott volna jelentős katonai különítmény, márpedig Tomisban egyetlen légió parancsnoksága sem székelt.

Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a korábbi feltárások során találtak olyan feliratokat, amelyek a provincia kormányzóinak neveit viselték. A település az ókor óta legalább öt időszakban is regionális központ szerepét töltötte be, a 10-11. században pedig a feltételezések szerint Bulgária legnagyobb városa volt - tette hozzá Atanaszov. 

Durostorum romjai

A kutatók a késő római fal mellett egy 2. századból származó, pompeji vörös, mélykék, sárga és zöld színekben pompázó falfestményekkel díszített középület maradványaira is rábukkantak. A régészek a munkálatok 2014. októberi kezdete óta húsz római kori vagy középkori építményt tártak fel, köztük 9-10. századi középületeket, valamint az oszmánok által a 14. század végén emelt erődítményeket is.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár