2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Házaiknak is temetést rendeztek a neolitikus település lakói

2015. május 21. 16:10 MTI

Bolgár régészek 8 ezer évesre becsült neolitikus település 60 kétszintes házát tárták fel az ország délnyugati részén - olvasható a The Sofia Globe internetes portálon. A lelőhelyen kemencékre, festett agyagedényekre, valamint kagylóhéjakra is rábukkantak.

A felfedezés Szófiától mintegy 67 kilométerre, Murszalevo falu közelében folyó ásatáson történt, ahol jelenleg a bolgár fővárost a görög határral összekötő autópálya építési munkálatai zajlanak.

Vaszil Nikolov, az ásatás vezetője elmondta: olyan kétszintes, agyagból épült favázas, 7-8 méter magas házakat találtak, amelyeket három széles és párhuzamos utca mentén építettek fel. Az egykori lakók - akik Anatóliából érkezhettek a környékre - magas kulturális szintet képviselhettek, hiszen a település ily módon történő megtervezése erős társadalmi szervezést igényelt.

A bolgár nemzeti televízió riportja szerint a lelőhelyen egy "különös prehisztorikus szokás" nyomait is felfedezték: a lakók nagy tüzeket gyújtottak a házakon belül, a magas hőmérséklet pedig "kiégette" az agyagfalakat, amelyeknek maradványai így fenn tudtak maradni az utókor számára. A feltárt helyiségekben a régészek kemencékre, liszt őrlésére használatos kövekre és festett agyagedényekre bukkantak.

A régészek arra is bizonyítékot találtak, hogy a település lakói úgy hitték, házaiknak lelkük van, ezért kisebb temetkezési gödrökben az épületek egyes darabjait elásva szimbolikusan eltemették a házaikat. Vaszil Nikolov szerint a lakók azért égethették fel végül a települést és kezdhettek új életet máshol, hogy megszakítsák az élet körforgásának aktuális ciklusát, amelyhez számos problémát, gondot köthettek.

A régészek a lelőhelyen kagylóhéjakat is találtak, amelyeket valószínűleg nyaklánccá fűztek egybe. Az ékszer a kevés olyan presztízst mutató tárgyak egyike, amelyekből az itt élők társadalmi tagolódására lehet következtetni. "Állattenyésztők és vadászok voltak, vagyis olyan emberek, akiknek gazdag kultúrájuk volt. Ők voltak az első európai civilizáció, amely életet adott a kontinensnek az i.e. 6. évezredben" - hangsúlyozta Vaszil Nikolov.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár