2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor orvos vitázik a művésszel a honfoglalásról

2015. május 18. 16:39 Sellyey Bernadett

Ritkán kerül a hazai könyvpiacra a Nemzeti Nagyvizithez hasonló könyvsorozat. Egyrészt mivel a magyar tévéműsorok csak kivételes esetekben jelennek meg írott formában, másrészt pedig az sem megszokott, hogy különböző tudományágak képviselői folytassanak párbeszédet a magyarság és a magyar történelem sorskérdéseiről.

A tévéműsor és rádiós kísérőadása közel két éven keresztül vette végig a magyar történelem fordulópontjait, egészen a nép kialakulásától az 1990-es rendszerváltásig. A műsor házigazdája rendhagyó módon Kásler Miklós orvosprofesszor volt, vendégei között pedig a történészek mellett pszichológusok, néprajzkutatók, régészek, zenészek, írók, közgazdászok és egyéb tudományágak képviselői jelentek meg (Az első kötetben szerepel többek között Bagdy Emőke, Bertényi Iván, Jankovics Marcell, Jókai Anna, Szőcs Géza és Zétényi Zsolt).

Bár a szakértők kiválasztása egyes esetekben megkérdőjelezhető volt, mégis mind a műsornak, mind a könyvsorozat első kötetének az adja különlegességét, ahogy ezek a tudósok együtt tartanak „konzíliumot”. Jól jelenik meg az a látásmódbeli különbség, ahogy például egy író és egy pszichológus vizsgálja az emberi identitás kialakulását vagy, ahogy egy történész és egy művész vitatkozik a honfoglaló magyarok kultúrájáról.

A könyvsorozat nem egyszerűen a tévéadások írott változata. A kötetekbe a „vágatlan”, jóval hosszabb verziók kerültek, a gondos szerkesztésnek köszönhetően pedig kikerültek azok a hibák, javítva lettek azok a pontatlanságok, amelyek egy ilyen jellegű műsorban óhatatlanul megjelennek. A lábjegyzetek, rövid életrajzok és a fejezetek végén található bibliográfiák segítik a témák megértését és utat mutatnak az érdeklődőknek, ha szeretnének jobban elmélyedni az egyes kérdéskörök irodalmában.

A hat kötetesre tervezett sorozat első részében négy téma kerül elemzésre: az emberi, családi és nemzeti identitás kialakulása; a magyar őstörténet; a honfoglalás; valamint a Szent Korona története. A legérdekesebb talán az utolsó, mert az ezzel foglalkozó körülbelül nyolcvan oldal pont a kellő mértékben és alapossággal – bár néha egyoldalúan – foglalja össze a magyarság egyik legfontosabb jelképének nemcsak a történetét, hanem kiváltságos jogi helyzetét és ötvöstani vizsgálatát is.

A szöveg olvasmányos, a kötet ízlésesen illusztrált. A Nemzeti Nagyvizit könyvsorozat első kötete nem szakkönyv, nem tartalmaz új kutatási eredményeket, és – sajnos – a viták keretei is általában szűkre szabottak. De igazi újdonság abból a szempontból, hogy nem csak történészek szemszögéből mutatja be a történelmet, és éppen emiatt igazán elgondolkoztató és olykor provokatív. Érdekes olvasmány lehet mindazoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt és új látásmódokkal szeretnének megismerkedni.

Nemzeti Nagyvizit. I. kötet. Szerk.: Kásler Miklós. Kairosz, Budapest, 2014. 340 oldal, 2800 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár