2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították II. János Pál vérrel áztatott reverendáját

2015. május 14. 10:45 MTI

A krakkói Isteni Irgalmasság székesegyházban szerdától egy vitrinben kiállítva tekinthetik meg a látogatók a szentté avatott néhai II. János Pál pápa vérrel áztatott fehér reverendáját, amelyet a római Szt. Péter téren viselt 1981. május 13-án, az ellene elkövetett merénylet idején. A török terrorista, Ali Agca 34 éve egy audiencia alatt lőtt rá a pápára, súlyosan megsebesítve őt. A merénylet indokát és a megbízók kilétét azóta sem sikerült kideríteni.

Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek, II. János Pál egykori személyi titkára, aki az egyházfő mellett ült a pápamobilban a merénylet pillanatában, a lengyel sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy ebben a véres és golyónyomokat őrző öltözetben vitték az életveszélyesen megsebesített pápát kórházba. A reverendát a 2005-ben elhunyt pápa körül szolgálatot teljesítő nővérek hozták el a kórházból és őrizték. A merénylet óta soha nem mosták ki, és nem mutatták meg senkinek - mondta a bíboros.

A lenyűgöző méretű Isteni Irgalmasság-székesegyházat II. János Pál pápa - az egykori krakkói bíboros érsek, Karol Wojtyla - szentelte fel 2002. augusztus 17-én Krakkó Lagiewniki városrészében, azon a helyen, ahol a második világháború kitörése előtt nem sokkal fiatalon elhunyt, II. János Pál által szentté avatott Faustyna Maria Kowalska nővér élt, és ahol az általa a világ felé közvetített irgalmasság üzenete elhangzott. A közelében volt az a Solway gyárépület, ahol a német megszállás idején Karol Wojtyla kétkezi munkásként dolgozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár