2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Házasságtörő szívtipróról mintázhatták Mr. Darcy alakját

2015. május 12. 16:07 MTI

Létezett-e igazából Mr. Darcy? Erre a kérdésre válaszol határozott igennel Susan Law brit történész hamarosan megjelenő könyvében, amelyből kiderül, hogy valójában ki ihlette Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének híres hősét. 

Susan Law szerint a jóképű és gazdag brit arisztokrata regényhőst Morley első grófjáról, John Parkerről mintázta Jane Austen. Parker az írónő egy barátnőjét, Francest vette el, és a korabeli leírás szerint szenvedélyes férfiként ismerték. A történész azt állítja, meggyőző érveket tud felsorakoztatni Mr. Darcy valódi személyazonossága mellett, azt ugyanakkor elismeri, hogy szász százalékig azért nem biztos az igazában. Mint emlékeztetett: Austen sohasem állította kerek-perec, hogy Darcyt a grófról mintázta, de meglehet, hogy ennek a barátnőjéhez való lojalitása lehetett az oka.

"Tudjuk, milyen közel állt egymáshoz Jane Austen és Frances. Sohasem áll elő azzal, hogy 'a férjed, Mr. Darcy', tehát nem lehetünk teljesen bizonyosak ebben" - fogalmazott Law, hozzáfűzve, hogy ennek ellenére a hosszú és aprólékos kutatás nyomán neki nem maradtak kétségei efelől. Felfedezéséről egy könyvben ad számot a kutató, aki a The Daily Telegraph szerint már öt évet töltött levelek, naplók és korabeli újságok tanulmányozásával, hogy a hőst ihlető személyt megtalálja.

A bizonyítékok közül a legfontosabb, hogy Austen egy ideig a grófnál vendégeskedett a plymuthi Saltram House-ban, amikor a 19. század fordulóján a Büszkeség és balítélet című regényét írta. Amikor a mű megjelent, sokan azt gondolták, azt Austen barátnője, a gróf második felesége, Frances írta, mivel a regényt a szerző megnevezése nélkül adták ki először 1813-ban.

Az 52 esztendős Law szerint Mr. Darcy és a gróf között szembeötlő a hasonlóság. Austen úgy írta le a hőst, mint aki mindenki figyelmét megragadja, amint egy szobába belép: magas, jóképű és nemes arcélű. Az elméletet az is alátámaszthatja, hogy Austen Mansfield Park című regényének házasságtöréssel foglalkozó szálához sokak szerint éppen a gróf első házassága körüli botránya szolgált mintául. A gróf beperelte első feleségét házasságtörésért, mert megszökött a család egyik barátjával, de közben az is kiderült, a nő azt követően tette ezt, hogy megtudta, férjének három törvénytelen gyermeke született férjnél lévő szeretőjétől - mesélte Law.

A történész megfejtése valószínűleg heves vitákat kelt majd az Austen-rajongók körében, akiknek népes táborában eddig is számos elképzelés keringett Mr. Darcy kiléte felől. A gyakran emlegetett további jelöltek között szerepel Thomas Lefroy, Austen egykori szerelme és Samuel Blackall teológiahallgató, akivel egy szünidőben találkozott az írónő. Sok szakértő kételkedik abban, hogy Mr. Darcy irodalmi alakja szükségképpen egy valódi személy ihletésére született volna, ezt inkább Austen teremtő képzeletének tulajdonítják.

Susan Law Through the Keyhole: Sex, Scandal and the Secret Life of the Country House (Kulcslyukon át: szex, botrány és titkos élet a vidéki kúriában) című könyve Nagy-Britanniában júliusban jelenik meg a The History Press kiadásban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár