2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyár végére megújul Gorsium

2015. május 11. 16:15 MTI

Nyár végére, ősz elejére elkészülhet az az uniós támogatású beruházás, Gorsium fejlesztése, amely nettó 775 millió forintból valósul meg és idén átadható lesz a nagyközönség számára - mondta a hétfői helyszíni bejáráson Székesfehérvár polgármestere. 

Cser-Palkovics András leszögezte, hogy a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás közös nagy büszkesége Székesfehérvárnak és Tácnak. Emlékeztetett arra, hogy amikor 2013 elején átvették a megyei múzeum fenntartását, egyúttal az uniós pályázat megvalósításának felelősségét is magukra vállalták. Közölte, hogy a nettó 652 millió forint uniós támogatáshoz a fehérvári önkormányzat nettó 123 millió forintnyi önerőt biztosított. Horváth Tamás, Tác polgármestere azt várja a beruházástól, hogy a település még keresettebb célponttá válik a turisták körében, és ennek következtében több helybeli embernek tudnak munkát adnak a régészeti park területén.

Nádorfi Gabriella a Szent István Király Múzeum régésze, a projekt koordinátora elmondta: a Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete című projekt keretében megépül egy fogadóépület és látogatóközpont. A mintegy ezer négyzetméteres épületben állandó és időszaki kiállítások lesznek, de konferenciákra, múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas tereket is kialakítanak.

Megújul a romterület északi oldalán álló, a 2-3. századból származó, két, falfestményekkel díszített lakószobát magában foglaló úgynevezett Freskós ház. Szintén visszaépítik a lakomatermet, amely alatt a pince is látogathatóvá válik: ott egy tároló helyiséget rendeznek be korhű módon a régészeti feltárások során előkerült, főzéshez és étkezéshez használt edényekkel. A teátrum hátteréül szolgáló, 12 méter magas városfal egy szakaszát 120 méter hosszan a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal műemléki rekonstrukció keretében építik meg. A fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál, amelyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók. 

A projekt részeként felújítják a Zichy-pince belső terét: több, terem méretű, üvegcsempével bélelt hordóját kibontják, és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd. A kiállítótér a tervek szerint később kőfaragványok, egyéb kőemlékek, rekonstrukciók kiállítóhelyéül szolgál. A meglehetősen rossz állapotban lévő, római kori lakóház mintájára készült, "U" alakú épületet szintén újjáépítik. Az épületben részben az eredeti funkciót betöltő helyiségeket (irodák, raktárak) alakítanak ki, másik szárnya pedig látványraktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár