2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szinte ismeretlen fáraó sírját találták meg Egyiptomban

2015. április 23. 08:39

Az óegyiptomi 3. dinasztia uralkodója, Haba fáraó 4600 éves sírját találták meg a Nílus deltavidékén, Quesna városában - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.

"A felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy a memphiszi nekropolisz volt a 3. dinasztia uralkodóinak temetkezési helye, nem pedig Quesna" - fogalmazott Mamdúh Mohamed ed-Damáti. Hozzátette: Haba quesnai sírja számos, a tartomány adminisztrációjával és az egyiptomi Óbirodalom temetkezési szokásaival kapcsolatos kérdést vet fel.

Haba fáraó sírját a londoni Egypt Exploration Society (EES) szakemberei fedezték fel geofizikai kutatás során. "2010-ben egy sártéglából épült masztabát (rézsűs falú, téglából vagy kőből épült sírépítmény - a szerk.) találtunk Quesnában. A feltárások 2014-ig folytatódtak, ekkor egy, a fáraó szereh-keretbe foglalt nevét tartalmazó pecsétre bukkantunk, miáltal sikerült azonosítani a sírt" - közölte Joanne Rowland ásatásvezető. A sírkamrát még az ókorban kifosztották, azonban elég kerámia- és kőedény maradt a helyszínen az építmény datálásához.

A felfedezés azért is rendkívüli, mert Habáról (Khaba) szinte semmit nem lehet tudni. A fáraó az óegyiptomi 3. dinasztia tagja, sem származása, sem a dinasztiában elfoglalt időrendi helye, sem uralkodásának időtartama és ideje nem tisztázott. Személye a gízai piramisok és Abu-Szír között található, Zavijet el-Arjan mellett fekvő, ún. Réteges piramis kapcsán lehet ismerős, ám az csak azért kapcsolódik a nevéhez, mert a környező masztabákban sokszor tűnik fel a neve.

Egyiptológusok szerint Haba (nevének jelentése: sugárzó lélek) viszonylag rövid ideig, i.e. 2670 körül uralkodott, elődje Nebka vagy Szehemhet lehetett; a turini papiruszon utána egy Hudzsefaként rekonstruált név olvasható, míg az abüdoszi királylista ugyanezen a helyen egy Szedzsesz nevet említ. Haba utóda talán fia, Huni lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár