2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Max, az "übergyerek"

2015. április 17. 16:43

Az 1958-ban született Sarah Cohen-Scali több tucat regény és novella szerzője, őt tartják az egyik legnépszerűbb francia ifjúsági írónak. A Maxot elsősorban fiatal felnőtteknek szánta, ezért megragadó, mégis könnyen érthető stílussal teszi „fogyaszthatóbbá” azt a nehéz témát, mely a korosztály számára elsősorban tankönyvekből ismerhető: a gyűlölet lehetséges forrásait, a politikai ideológiák veszélyeit és közös, európai történelmünk egyik legsötétebb időszakát.

Max, aki a történet során a szemünk előtt cseperedik fel, a Heinrich Himmler által kigondolt Lebensborn-program tökéletes prototípusa. A politikai elképzelések szerint „ideális” édesanyját génjei és fizikai adottságai alapján választották ki a náci tudósok, csakúgy, mint az édesapját. Max azonban semmilyen kapcsolatot nem ápolhat szüleivel (anyjától is elválasztják abban a pillanatban, ahogy ez lehetséges), hiszen feladatuk mindössze annyi, hogy életet adjanak Németország új, „felsőbbrendű” gyermekének. Több ezer gyermek fogant és született meg e program során.

Sokkoló, mélyen elgondolkodtató történet, mely olykor meg is mosolyogtatja az olvasót a megrázó sorok között. Élvezetes és megdöbbentő írás, hátborzongató történelmi tények alapján. Igazi Magasfeszültség!

Részlet a könyvből:

„ Az őrök kinyitották a park kapuját, és... lépésben begördült a parkot kettészelő széles úton... A Führer autója.
 A Mercedes 770 K. Ebből a modellből egy van a világon. Méretre készítették a Führer számára. Ó, kérem, hadd írjam le önöknek aprólékosan a modern technológia eme ékszerét! A hosszúsága: 6 méter. Szélessége: 2 méter 20 centi. 8 hengeres, 400 lóerős, turbokompresszoros motor. Dupla reflektorok. Hidraulikus fékek, amelyek elöl és hátul egymástól függetlenül működnek. Páncélozott karosszéria, speciális tízrétegű golyóálló üveg. Elektromágneses rendszer zárja az ablakokat, a gumik defektmentesek. Egy valóságos guruló páncélozott erődítmény! Hátul speciális emelvény, tizenhárom centiméter magasan, amelyre a Führer felállhat a parádék során. Az autó fekete. Lehajtható tetejű. Az orrán a Birodalom zászlója lobog. Remélem, egyszer egy játékgyárosnak eszébe jut majd legyártatni ennek az autónak a kicsinyített mását. Szinte látom magamat, nagyobb koromban, ahogy ezzel az autóval játszom, a szőnyegen tologatom. Vrrrm, vrrrm!

A Führer autóját egy másik Mercedes követi, de ez már közönséges modell. A járművek megállnak a bejárat előtt. Az egész személyzet felsorakozik: Josefa az ápolónők csapatának élén, Marina és a titkárnők, a főkertész és a kertészei. A legszebb SS-egyenruhájába öltözött Ebner doktor fogadja a Führert, ő maga nyitja ki az autó ajtaját. Alig lép ki a jeles vendég az autóból, fellendülnek a karok. Heil! A Führer maga is lazán fellendíti a karját. Mosolyog, kedvesen megöleli Ebnert, közben a többi látogató is kiszáll a második autóból, és csatlakoznak a Führerhez: Himmler SS-Reichsführer, Max Sollmann (a Lebensborn-program vezetője, akiről már beszéltem a születésem előtt), valamint Karl Brandt és a felesége. Herr Brandt a Führer személyi orvosa, és friss lendületet akar adni a modern orvostudománynak – és mi a jövő orvostudományának vagyunk igencsak fontos szereplői, ezért van ő ma itt. Az a hír járja, hogy a birodalmi egészségügy magas rangú vezetője lesz. A felesége pedig, Anni Rehborn úszónő, Németország olimpiai bajnoka példaképül szolgál az egész német ifjúság számára.

A kis csoport megáll egy kurta beszélgetésre. Ebner röviden bemutatja az intézményünket, a Führer végigtekint a parkon, megcsodálja az épület homlokzatát, felnéz az emeletekre. A csecsemőszoba a második emeleten van, de a Führer tekintete mintegy áthatol a falakon, és megpihen minden egyes bölcsőn. Mi persze nem fogadhatjuk őt odakint, mint a személyzet többi tagja, és az anyáink sem. Josefa parancsba adta, hogy maradjanak mellettünk. Minden anyának vigyázzban kell állnia gyermeke bölcsője mellett. Azokat a hiányzó Fraukat, akiket a fegyvergyárba küldtek vagy „áthelyeztek” (Berthát, Heidit, Giselát és néhány más anyát), színésznők helyettesítik.

Elárulhatom önöknek, hogy tűkön ülök. Majd szétvet a türelmetlenség, és érzem, hogy anyám is szörnyen izgatott. Pánikszerű félelem tört rá. Reszket, izzad a tenyere, nyugtalan pillantásokat vet a színésznőre, aki Heidit helyettesíti Helmut bölcsője mellett. Valami nem stimmel. Már megint! Mama, szedd össze magad! Szedd össze magad gyorsan! A varázszsinór továbbra is teljes intenzitással dolgozik. De ha anyám elveszíti a bátorságát, képes leszek-e egyedül úrrá lenni a helyzeten?

Egy ápolónő az ablakhoz settenkedik, és percről percre közvetíti az anyáknak, mi történik, hogy ne maradjanak le semmiről. A Führer nem egyenruhát visel, közli, hanem fekete nadrágot és törtfehér zakót, jobb karján horogkeresztes karszalaggal. (Anyám ruhájának férfi párja, hogy jól mutassanak együtt a filmen! Milyen ragyogó ötlet! Erről ráismerek Ebner doktor részletek iránti érzékenységére!) Az ápolónő folytatja: a Führer kezet fog a személyzet tagjaival, és mindegyikükhöz van egy kedves szava. Josefa állítólag vérvörösre gyúlt, közel jár a szívszélhűdéshez. Először látja a Führert hús-vér valójában. Már akkor is szinte transzba esik, amikor a hangját hallja a rádióban, nem tudom, túl fogja-e élni ezt a nagy érzelmi megrázkódtatást. Nem is beszélve arról, hogy ha ma bármi is nem úgy történik, ahogy Ebner doktor eltervezte, akkor hopp!, Josefa mehet a fegyvergyárba!”

Részlet Karsai László utószavából:

„Ennek az igen érdekes, izgalmas műnek a szerzője, Sarah Cohen-Scali francia újságíró, író igen élénk fantáziával és érzékelhető ellenszenvvel, dühvel írta meg művét. Gyűlöli a nácikat, antiszemitizmusuk, embertelen, tömeggyilkos megszállási politikájuk miatt, és valljuk meg, ehhez minden oka-joga meg is van. Alapötlete remek, egy kis embrió, majd csecsemőből koraérett kisfiúvá váló lelkes náci szemével látjuk és értjük meg a náci rendszert. Max, a főszereplő a szó szoros értelemben már az édesanyja hasában a Führert imádó náci, aki lassan érti meg, milyen rendszerben nő fel, kik, mire használják fel, mire-mivé akarják nevelni. Max egy Lebensborn-otthonban születik meg 1936. április 20-án, Adolf Hitler, a Harmadik Birodalom teljhatalmú vezére 47. születésnapján.
A történelmi valóság azonban nem mindenhol egyezik a regényben leírtakkal. Nem igaz az, hogy az anyáktól, mint például a regénybeli Max édesanyjától erőszakkal, kényszerrel elszakították volna csecsemőiket, mint ahogyan az sem, hogy ezekben az otthonokban válogatott SS-legények futószalagon gyártották volna a Führer birodalma számára a gyerekeket. (A könyvben leírt módszert követve meglehetősen nagy esély lett volna arra, hogy az ilyen »egyéjszakás kalandoknak« nem lett volna gyermekáldás az eredménye.)”

A Max című ifjúsági könyvet 2015. április 25-én mutatja be a Kolibri Kiadó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár