2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így kezelték a középkorban a húsevő baktérium fertőzéseit

2015. április 14. 12:16

A kilencedik századi angolszász orvosok meglehetősen modern tudással voltak felvértezve: a páciensek szemét megtámadó, a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló húsevő baktériumot, a Staphylococcus aureust (másik nevén: MRSA) egy hagymából, fokhagymából, borból és szarvasmarha epéjéből készült szerrel pusztították ki. Brit kutatók szerint közel száz százalékos sikerrel.

A Nottingham Egyetem szakértői valósággal ledöbbentek, amikor a Medicinale Anglicum című, kilencedik századi angol orvosi könyvet lapozgatva egy olyan kezelést találtak, amely teljesen elpusztítja a húsevő baktériumot, a methicillin/oxacillin (penicillinszármazékokra) rezisztens Staphylococcus aureust (másik nevén: MRSA-t), írta a BBC.

A kutatást a Nemzetközi Mikrobiológiai Konferencián bemutató Christina Lee angolszász-szakértő lefordított az orvosi könyvből egy szemgyógykenőcs receptet, amely fokhagymát, hagymát (vagy póréhagymát), bort és szarvasmarhaepét tartalmaz. A mikrobiológusokat is magába foglaló kutatócsapat a gyógymódot nagy mennyiségű, tenyésztett MRSA-baktériumon tesztelte.

Az orvosoknak ma sem kevés munkát adó MRSA-fertőzés lehet enyhe, de életveszélyes is. A tünetek igen változatosak attól függően, hogy hol jelenik meg a kórokozó. A bőrön kelés, szőrtüszőgyulladás, tályog, sebgennyedések formájában okoz elváltozásokat. A légutakban náthát, mandulagyulladást és tüdőgyulladást előidézhet. Agyhártya-, emlő-, csonthártya-, továbbá tüdő-, ízületi és szívbelhártya-gyulladás, húgy-ivarszervi és egyéb gyulladások okozója is lehet.

A Medicinale Anglicum az orvosi szakkönyvek egyik legkorábbi példája. A szakértők szerint az angolszász orvosok módszerei igen közel állhattak a mai modern, tudományos gyakorlathoz, ahol a megfigyelés és a kísérletezés nagy hangsúlyt kap. A Nottingham Egyetem munkatársai külön-külön is tesztelték a középkori gyógyír összetevőit, s azt állapították meg, hogy a gyógyszer a manapság szuperbaktériumnak is nevezett multirezisztens baktérium több mint 90 százalékát elpusztította, ami az összetevők közös hatásának köszönhető. A kutatásban résztvevő Freya Harrison elárulta, kissé szkeptikusak voltak, amikor úgy gondolták, hogy csak minimális antibakteriális hatása lehet a szernek. Tévedtek.

„Teljesen lenyűgözött minket, hogy a különböző hatóanyagok egységének mekkora hatása van” - mondta Harrison, majd hozzátette: hihetetlen, hogy évszázadokkal a baktériumok felfedezése előtt a középkorban is végeztek ilyen szintű és hatékonyságú tudományos vizsgálatokat.

A recept szerint azonos mennyiségű fokhagymát és alliumot (hagyma vagy póréhagyma) kell apróra vágni, majd két percen át egy mozsárban összetörni. Ezt követően 25 milliliter angol bort kell hozzáadni (egy Glastonbury közelében lévő ősi szőlőültetvényről szereztek ilyen bort a kutatók). Miután hozzákevertük a szarvasmarha epéjét is, kilenc napon át körülbelül 4 ºC-os hőmérsékleten tartjuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár