2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tankönyvháború dúl Kína és Japán között

2015. április 8. 16:06 MTI

Kína ismét nyomatékosította a kelet-kínai-tengeri Tiaojü/Szenkaku-szigetek feletti szuverenitását, miután a japán oktatási minisztérium új középiskolai tankönyveket hagyott jóvá. 

A kínai külügyi szóvivő szerdai sajtójelentések szerint azt is nehezményezte, hogy ezekben az újrafogalmazott könyvekben Japán "második világháborús rémtettei" a korábbiakhoz képest árnyaltabb megfogalmazást kaptak.

Hua Csun-jing a kormány komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a történelem, földrajz és állampolgári ismeretek tantárgyak könyveiben a vitatott hovatartozású szigeteket Japán területként tüntetik fel. Mint mondta, a szigetek és a hozzájuk tartozó szigetecskék Kína elválaszthatatlan részei, s Peking erre vonatkozóan kétségbevonhatatlan történelmi és jogi bizonyítékokkal rendelkezik. "Mindegy, hogy Japán miként próbálja meg propagálni a szigetekkel kapcsolatos álláspontját, ez sosem fogja megváltoztatni az objektív tényt, miszerint Kína szuverenitással rendelkezik felettük" - hangoztatta Hua.

A tankönyvek egy részének történelmi vonatkozású fejezeteiben a "nankingi mészárlásként" ismertté vált, a történelem egyik legnagyobb - 1937 decemberében megkezdett -, a japán megszálló csapatok által elkövetett tömegmészárlásával kapcsolatban a könyvek szerint "foglyok és civilek voltak érintettek" és a tragédia "áldozatokkal járt".

A korábbi tankönyvek még úgy fogalmaztak, hogy a japán hadsereg "sok foglyot és civilt megölt". Azt a mondatot pedig, amely arra vonatkozott, hogy Japán kegyetlen tetteit elítélték, a frissen jóváhagyott tankönyvekből kihagyták. "A tényeket sosem szabad meghamisítani" - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője és arra sürgette Tokiót, hogy a tényeknek megfelelően tanítsa a fiatal generációt, teljesítse vállalt kötelezettségét, nézzen szembe a történelemmel, militarista agressziós múltjával, s konkrét lépésekkel javítsa kapcsolatait a szomszédaival.

Peking legutóbb épp egy éve tiltakozott a japán általános iskolai tankönyvek általa torzítónak és valótlannak tartott megállapításai ellen, de a két szomszéd a múltban is többször keveredett úgynevezett "tankönyvháborúba". Peking és Szöul minden egyes olyan alkalommal megszólal, amikor a japán fél részéről azt tapasztalja, hogy az egykor megszállt országok történelmi sérelmeit kisebbíteni igyekszik, vagy a valóságostól eltérően láttatja második világháborús szerepét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár