2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új információkkal szolgálnak a tbc-ről a váci múmiák

2015. április 8. 09:42 MTI

Eddig ismeretlen információkkal szolgáltak a tuberkulózissal kapcsolatban a váci múmiákon végzett újabb kutatások, amelyek eredményéről a Nature Communications című tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány kedden.

A 18-19. századi múmiák egy részében a kórokozó több törzsét is kimutatták, ezek egytől egyig a késő római korig nyúlnak vissza - derült ki az angliai Warwicki Egyetem kutatóinak munkájából. A maradványok egyikében három különböző típusú törzset is azonosítottak. Manapság általában csak egy van jelen a fertőzöttek szervezetében.

A váci Fehérek templomában 1994-ben találtak 265 ember holttestére, amelyeket 1731 és 1838 között helyeztek végső nyugalomra koporsókban. A rendkívüli szárazság miatt a testek nem lettek az enyészeté, hanem természetes módon mumifikálódtak. A lelet azért is nagyon értékes, mert részletes feljegyzések maradtak fenn a halottakról, nevük és haláluk napja is rendelkezésre áll.

A tudósok nyolc múmia esetében tudtak DNS-vizsgálatnak alávetni tbc-kórokozót. "A nyolcból öt testben több mint egy típusú tbc volt jelen, közülük az egyikben mindjárt három" - mondta a kutatást vezető Mark Pallen. Valamennyi kórokozó a 4-es ágának genetikai jegyeit viselte magán. Ez a vonal a késő római korig vezethető vissza, és még manapság is évente több mint egymillió megbetegedést okoz Európában és Amerikában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár