2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Louvre-ba mennek a mezopotámiai műkincsek

2015. március 19. 12:17 MTI

A mai Irak területén egykoron virágzó ókori Mezopotámiának szentel kiállítást jövőre a világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre, válaszul az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet iraki műkincsrombolásaira - jelentette be Francois Hollande francia államfő. 

Az Iraki Nemzeti Múzeummal szoros együttműködésben készülő tárlatot a Louvre-nak az észak-franciaországi Metzben található fiókmúzeumában rendezik meg - mondta a francia elnök Párizsban szerdán, amikor az iraki rombolásokkal kapcsolatban látogatást tett a Louvre-ban. Az elnök felkérte a múzeumot, küldjön szakértőket Bagdadba annak megállapítására, hogy milyen intézkedésekre van szükség a műkincsek megőrzése érdekében.

"A küldöttség következtetései alapján fogalmazzuk meg a Franciaország és Irak közötti együttműködés fő vonalait" - fogalmazott Hollande. Elmondta, hogy a francia régészeti kutatások levéltári anyagait digitalizálni fogják és Irak rendelkezésére bocsátják, mert a digitalizálás a műtárgyak bemutatásának egy olyan eszköze, amely a szakértői kutatások elősegítése mellett ismeretterjesztésre is alkalmas. A francia elnök azt is bejelentette, hogy szoros együttműködést alakítanak ki a Közel-Kelet franciaországi intézete és az iraki egyetemek között iraki doktoranduszok fogadására.

A francia kormány jelezte, hogy a francia hatóságok az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO) szoros együttműködésben összeírják az Irakban regisztrált régészeti műtárgyakat, majd az iraki háborúban eltűnt műtárgyakról 2003-ban összeállított "vörös listát" frissítik, és még tavasszal közzéteszik annak érdekében, hogy segítsék a vámügyi szervek ellenőrzési munkáját a terrorizmus finanszírozására szolgáló illegális műtárgy-kereskedelem elleni küzdelemben.  

Az Iszlám Állam februárban és március elején folytatta az ókori romvárosok szétrombolását az ellenőrzése alatt álló területeken. Moszul, Nimrúd (az ókori Kalhu) és Hatra városoknak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékei után a Horszábád körzetében található asszír építészeti maradványokat dúlták szét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár