2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszatérnek Irakba az elveszett műkincsek

2015. március 19. 08:40

Az amerikai hatóságok több mint hatvan, korábban elveszettnek hitt műkincset adtak vissza hétfőn Iraknak. Köztük volt néhány, Szaddam Husszein néhai iraki diktátor palotájából származó aranyozott tárgy, illetve II. Sarrukín újasszír király mészkőszobrának feje.

2008 júniusában az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) különleges ügynökei New Yorkban az Elveszett műkincsek nevű, az illegális műkincs-kereskedelmi hálózatok felgöngyölítését célzó nagyszabású hadműveleten (Operation Lost Treasure) dolgoztak, amikor fülest kaptak: iraki leleteket készülnek az Egyesült Államokba csempészni.

Két hónappal később az ICE ügynökei rajtaütöttek egy szállítmányon, amely Dubaiból New Yorkba tartott, s ekkor egy felbecsülhetetlen értékű alkotásra bukkantak: II. Sarrukín asszír király mészkőszobrának fejére. A kutatók szerint a fejet egy lamassu-ról (asszíriai szárnyas bika) vágták le II. Sarrukín palotájánál, amely az Újasszír Birodalom 2700 éves fővárosában, Dúr-Sarrukínban, az asszír keresztények lakta észak-iraki Horszábád falu közelében áll.

A műkincsek visszajuttatására egy Irak számára (újabb) vészterhes időben került sor. A közel-keleti ország épített öröksége folyamatos veszélyben van, az Iszlám Állam ugyanis az utóbbi időben több ősi várost - köztük Nimrudot - is ledózerolt, kifosztotta a Moszuli Múzeumot és végigrabolta Dúr-Sarrukínt. Délen, Tiktit mellett az AP szerint Szaddam Husszein néhai iraki diktátor sírja is súlyosan megrongálódott a harcok következtében.

Az Egyesült Államok összesen 37 bronztárgyat, 21 agyagreliefet és 18 darab üvegleletet juttatott vissza a "Múmia átka-hadművelet" keretében. De visszakerült az a hat sumer bronzbalta is, amelyeket egy austini (Texas) árverés során adtak el még 2012-ben, illetve számos, Szaddam Husszein palotájából származó aranyozott tárgy, köztük egy ajtókopogtató és egy szappantartó, amiket connecticuti vámosok szereztek meg.

A hírek szerint a műkincsek a 12 év után újra megnyíló bagdadi Iraki Nemzeti Múzeumban lesznek láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár