2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat mítosz III. Richárdról

2015. március 11. 14:06

Miután 2012-ben bejárta a hír a világot, hogy megtalálták az utolsó, csatában elhunyt angol király, III. Richárd maradványait egy leicesteri parkoló alatt, sorra jelentek meg a beszámolók és az egyéb érdekességek az 1485-ös bosworth-i ütközetben elesett uralkodóról. Köztük nem egy tévhit, és ezekből a History Extra hat mítoszt gyűjtött össze. Valóban gyilkos és trónbitorló volt III. Richárd? Miért akarta volna a fattyúnak kikiálltott unokahúgát feleségül venni? Fehér vagy szürke lovon ment a bosworth-i csatába? Hol töltötte élete utolsó éjszakáját?

A gyilkos

Shakespeare híres drámájában, a III. Richárdban a címszereplő a történet szerint élete utolsó éjszakáján nem tud elaludni, ugyanis azoknak a szelleme kísérti őt, akiket meggyilkolt. Többek között Edvárd herceg (VI. Henrik feltételezett fia), maga VI. Henrik, Clarence grófja, Rivers gróf, Lord Richard Grey és Sir Thomas Vaughan, Lord Hastings, a „hercegnő a Towerben”, Buckingham hercege, valamint Anne Neville királyné jelenik meg az uralkodó előtt, akit halála után még évszázadokkal is a királydráma alapján ítéltek meg.

Clarence, Rivers, Grey, Vaughan és Buckingham lordokat azonban nem meggyilkolták, hanem jogi úton elítélték és kivégezték őket. Clarence grófját még IV. Edvárd valószínűleg Woodville Erzsébet királyné sugallatára küldte a bitófára, Rivers, Grey és Vaughan grófokat pedig Northumberland earlje tette el láb alól. Lord Hastings-t és Buckingham hercegét ugyanakkor valóban III. Richárd király végeztette ki, mert összeesküdtek ellene. A Richárdot legyőző és hatalomra kerülő VII. Henrik azonban ugyanezt a véres technikát alkalmazta uralma megszilárdítása érdekében.

Arra nincsen bizonyíték, hogy Edvárd herceget, VI. Henriket, a „hercegnőt a Towerből”, valamint Anne Neville királynét bárki is meggyilkolta volna. Edvárd a tewkesbury-i csatában lelte végzetét, Anne Neville pedig valószínűleg természetes halállal távozott az élők sorából. Ha III. Richárd valóban egy, az érdekeiért bármikor ölni képes, kegyetlen gyilkos lett volna, akkor a Stanley-házaspárt, illetve John Mortont is eltette volna láb alól. Morton ugyanis összeesküdött Hastingsszel, ám ő csak börtönbe került, Lady Stanley pedig bár részt vett a Buckingham-felkelésben, s férjének hűsége is igencsak megkérdőjelezhető, több mint két évtizeddel túlélték Richárdot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár