2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egykori matróza szerint valóban a Muszasit találták meg a tenger mélyén

2015. március 5. 18:03 MTI

Egykori matróza felismerte a közzétett fotókon azt a híres japán csatahajót, amelynek roncsát a minap találta meg a Sibuyan-tenger mélyén Paul Allen amerikai milliárdos és kutatócsoportja. Haragucsi Sizuhiko lövészként szolgált a II. világháború legnagyobb tengeri ütközetében a Fülöp-szigeteki vizeken 1944 októberében elsüllyedt Muszasi csatahajón.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a roncsra a hétvégén bukkantak rá egy távirányítású szonda segítségével 1000 méter mélyen a tengerfenéken. A Microsoft társalapítója nyolc éve kutatott az amerikai haditengerészet által elsüllyesztett hajó, minden idők egyik legnagyobb és legmodernebb csatahajója után a kutatóhajóként is szolgáló szuperjachtja, a M/Y Octopus fedélzetéről.

A 93 éves Haragucsi nagaszaki otthonából adott telefoninterjúban csütörtökön elmondta, hogy felismerte a Paul Allen kutatócsoportja által közzétett fotókon a hajó nagy lövegtornyát és katapultrendszerét. "Felismertem a fő lövegtornyot, ahová annak idején be voltam osztva szolgálatra. Amikor megláttam, nosztalgiát éreztem - mondta.

A Muszasinak kilenc 46 centiméter átmérőjű lövege volt, amelyek mindegyike 20 méter hosszú volt - mondta el a férfi, aki határozottan kijelentette: a Paul Allen által a roncsról közzétett leírások meggyőzték őt arról, hogy bizonyosan a Muszasit találták meg. Haragucsi azért menekült meg, mert átvezényelték a hajóról a légierő egyik egységéhez, így a leytei csatában már nem szolgált a Muszasin.  

Az 1942-ben épült csatahajó, amelyet egykoron elsüllyeszthetetlennek tartottak, a legnagyobb és legkorszerűbb hadihajó volt a világon. 1944. október 29-én, a leytei csata tetőpontján süllyedt el 2399 emberrel a fedélzetén, miután 400 amerikai vadászbombázó nyitott rá össztüzet. A legénység 1023 tagja veszett a hullámsírba. A leytei csata, amelyben az amerikai haditengerészet ausztrál hadihajókkal együtt legyőzte a japánokat, a második világháború legnagyobb tengeri ütközetének számít. A csatában megsérült a Muszasi testvérhajója, a Jamato is, amelyet fél évvel később, útban Okinava felé süllyesztett el az amerikai haditengerészet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár