2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Howard Carteré lehetett a kandallón tárolt bronzmacska

2015. február 19. 15:08

Az egyik aprócska cornwalli kunyhó kandallóját díszítő macskaszoborról éveken keresztül azt hitték, hogy egy értéktelen, olcsó egyiptomi bronzreplika. Miután a ház idős tulajdonosa elhunyt, a családtagok már éppen kidobták volna a büsztöt, amikor szakértőhöz fordultak, hogy becsülje meg a korát. Mint kiderült, a 18 centiméter magas bronzszobor eredeti, és valamikor i.e. 600 körül, a 26. dinasztia korában készült.

A penzance-i (Cornwall, Anglia) ház tulajdonosa, Doreen Liddell tavaly novemberben hunyt el, ezután döntött úgy családja, hogy felkéri a Penzance Auction Rooms aukciósházat, becsüljék meg az ingatlan értékeit, köztük egy, a kandallót éveken át díszítő bronzalkotást. A kirendelt szakértő, David Lay eleinte úgy gondolta, hogy a szobor csupán egy replika, ám amikor visszavitte irodájába és újra megvizsgálta, kiderült, hogy a büszt sokkal régebbi lehet, mint azt eredetileg gondolták.

Mikor Lay megosztotta felfedezését Liddellékkel, a család elmesélte, hogy Doreen néhai férje, Douglas Liddell az 1666-ban alapított, egyiptomi műkincsekkel kereskedő londoni Spink and Son aukciósház ügyvezető igazgatója volt. 1939-ban pedig a Spink volt az, amely eladta Tutanhamon sírjának felfedezője, Howard Carter brit régész birtokát, s feltehetően ekkor vette meg Liddell a 2500 éves szobrot, a családnak azonban nem szólt róla.

A lelet valódiságát a British Museum igazolta, amely megállapította, hogy a szobor valamikor i.e. 600 körül, a 26. dinasztia idején készült egy vagyonos, magas rangú megrendelő kérésére. Konzervatív becslések szerint is 5-10 ezer fontért cserélhet gazdát a legközelebbi aukción, de nem elképzelhetetlen, hogy valaki 50 ezer fontot is ad az értékes macskabüsztért.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár